1 z 128
Wysoki poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu w partii...
fot. GIS

Wysoki poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu w partii fasolki Adzuki, pochodzącej z Argentyny


Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki.

Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g

Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025

Data ważności jest jednocześnie numerem partii

Kraj pochodzenia: Argentyna

Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 14.06.2024

2 z 128
Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa...
fot. GIS

Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa wieprzowego, wyprodukowanym w Chorwacji

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego określonej poniżej.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO

Numer partii: 24-00807

Data minimalnej trwałości: 03/08/2024

Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 3.06.2024

3 z 128
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w mące z ziarna z...
fot. GIS

Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w mące z ziarna z ciecierzycy

Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg

Numer partii: 240206/106

Data minimalnej trwałości: 05.02.2025

Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa

Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Melvit S.A. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o niezgodności dotyczącym wskazanej partii mąki podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży przy pełnej współpracy z organem urzędowej kontroli, który prowadzi postępowanie wyjaśniające i monitorujące wycofanie produktu z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 24.05.2024

4 z 128
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn....
fot. GIS

Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn. Mąka z ciecierzycy


Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g

Numer partii: 347/01/24

Data minimalnej trwałości: 12.2024

Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.



Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.05.2024

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Cenne punkty Marczyka i Gospodarczyka w Rajdzie Skandynawii

Cenne punkty Marczyka i Gospodarczyka w Rajdzie Skandynawii

Selekcjonerzy kadry uczestniczyli w pogrzebie byłego trenera Widzewa Oresta Lenczyka

Selekcjonerzy kadry uczestniczyli w pogrzebie byłego trenera Widzewa Oresta Lenczyka

Trzy lata wspaniałej przygody z Czarnymi Panterami: AKS SMS Łódź dziękuje zawodnikom

Trzy lata wspaniałej przygody z Czarnymi Panterami: AKS SMS Łódź dziękuje zawodnikom

Zobacz również

Cenne punkty Marczyka i Gospodarczyka w Rajdzie Skandynawii

Cenne punkty Marczyka i Gospodarczyka w Rajdzie Skandynawii

81 stypendystów marszałka Województwa Łódzkiego. Zobaczcie kto dostał? ZDJĘCIA

81 stypendystów marszałka Województwa Łódzkiego. Zobaczcie kto dostał? ZDJĘCIA