Mąka owsiana bezglutenowa produkowana jest przez firmę Denver Food z Redy. Pracownicy GIS odkryli, że mimo nazwy, zawiera ona gluten na poziomie powyżej 20mg/kg.
W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie „bezglutenowy” można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu”. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną - czytamy w komunikacie GIS
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g
Producent – Denver Food Sp. z o.o. Sp. K, ul. Pogodna 11, 84-240 Reda
Numer partii – E040619
Data minimalnej trwałości – 27/02/2020
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie w dniu 29.07.2019 r. wydał decyzję znak: SE.BŻ-10.4610.43.AS.2019 z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazującą firmie Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. wstrzymanie wprowadzania do obrotu mąki owsianej bezglutenowej oznakowanej nr partii: E040619, data minimalnej trwałości: 27.02.2020 oraz wycofanie z obrotu ww. kwestionowanej partii mąki owsianej - informuje GIS
Prezes zarządu Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. zobowiązał się do wycofania z obrotu wszystkich partii mąki owsianej bezglutenowej:
- w opakowaniach 400 g – partie o numerach: 300519; 040619; 140619; 250619 oraz
- w opakowaniach 800g – partie o numerach: 300519; 040619; 070619; 100619; 110619; 250619
powyższe numery partii są poprzedzone literami „E” lub „AL”
Ważne jest, by wyżej wymienionych partii nie spożywały osoby z alergią bądź nietolerancją glutenu.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?