Babka mocno czekoladowa
2 szklanki maki pszennej
2 jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
125 g masła
½ szklanki mleka
tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa
150 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
Masło, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia i połączenia się wszystkich składników.
Odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, dodać jajka i przestudzone mleko z masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładkie ciasto. Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić z dodatkiem masła. Polewą czekoladową polać babkę. Podawać po zastygnięciu polewy.
Babka imbirowo-cytrynowa
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka = 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
1,25 szklanki cukru
1 szklanka oleju
0,5 łyżeczki startego imbiru
1 szklanka mleka (o temp. pokojowej)
5 jajek (o temp. Pokojowej)
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny. Olej i cukier zmiksować, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Dodać starty imbir. Powinna powstać lekko gęsta masa. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników. Przelać do formy i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Sernik klasyczny
Składniki na spód
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g drobnego cukru do wypieków
30 g mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu lekko roztrzepać jajko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mieszankę przelać do formy o wymiarach 31 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 13 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie*
8 dużych jajek
100 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło i oba cukry utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Wmiksować skrobię ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywno. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Sernik świąteczny piec około 70 minut w temperaturze 170°C, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.
Mazurek
350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm (lub 40 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać wodą do przykrycia puszki, na garnek nałożyć pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając, żeby puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności wodę uzupełniać). Puszkę wyjąć z wody, wystudzić i otworzyć. Gotową masą kajmakową posmarować upieczone i wystudzone ciasto.
Posmarowane kajmakiem ciasto udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.