1/7
Od poniedziałku mogą zostać otwarte kawiarnie i restauracje....
fot. Grzegorz Gałasiński

Od poniedziałku mogą zostać otwarte kawiarnie i restauracje. Czego obawiają się ich właściciele?

2/7
AKTUALIZACJA 13.05., godz. 18.04 W komunikacie opublikowanym...

AKTUALIZACJA 13.05., godz. 18.04 W komunikacie opublikowanym w środę, po południu (link;nf), Związek :

Opublikowane na stronach Ministerstwa Rozwoju oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego wytyczne dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce nie zawierają kontrowersyjnych zapisów w zakresie procedury postępowania w przypadku potwierdzenia zakażenia wirusem COVID-19 osoby, która była klientem restauracji w przeciągu ostatnich 30 dni. Wytyczne nie zakładają identyfikacji oraz ewidencji gości lokali gastronomicznych m.in poprzez aplikację ProteGO Safe.[/cyt]

Czy oznacza to, że rząd wziął sobie do serca obawy przedsiębiorców?

CZEGO OBAWIALI SIĘ WŁAŚCICIELE? CZYTAJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE

3/7
RZĄD ODMRAŻA GOSPODARKĘ: OTWARTE RESTAURACJE...

RZĄD ODMRAŻA GOSPODARKĘ: OTWARTE RESTAURACJE

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców alarmuje, że w projekcie „Wytycznych dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce” znajdują się rozwiązania, które mogą uniemożliwić powrót do pracy przedsiębiorcom prowadzącym restauracje, a dodatkowo naruszają prywatność obywateli.

RESTAURACJE BĘDĄ ZBIERAĆ DANE KLIENTÓW[/sc]

Właściciele lokali gastronomicznych będą musieli identyfikować i prowadzić ewidencję gości. Wszyscy pracownicy lokalu zostaną zobowiązani do zainstalowanie rządowej aplikacji ProteGo Safe, a przed wejściem do kawiarni czy restauracji ma zostać umieszczone urządzenie z zainstalowaną aplikacją ProteGo Safe. Dzięki temu rejestrowany będzie każdy klient posiadający taką aplikację. Pracownicy lokali będą spisywać dane klientów, którzy takiej aplikacji nie mają. Listy klientów mają zawierać imię, nazwisko i numer telefonu obecnych klientów.


[b]Czego obawiają się właściciele restauracji?



CZYTAJ WIĘCEJ >>>>



4/7
APLIKACJA PROTEGO SAFE...

APLIKACJA PROTEGO SAFE

- Zwracamy uwagę, że przetwarzanie danych osobowych oraz zapewnienie bezpieczeństwa tych danych przez lokale gastronomiczne, stanowić będzie dodatkowe obciążenie administracyjne i kosztowe dla już dziś mocno dotkniętych finansowo restauratorów. Wielu z nich nie będzie w stanie ponieść tego obciążenia i nie zdecyduje się na otwarcie swojego lokalu - zwraca uwagę Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.I dodaje, że sama aplikacja ProteGO Safe i mechanizmy jej działania wzbudzają wiele kontrowersji w zakresie prywatności obywateli i monitorowania ich przemieszczania się.- Z perspektywy biznesu restauracyjnego szczególnie problematyczny jest fakt, że brak wcześniejszego dostępu do aplikacji nie pozwala nabrać pewności co do mechanizmów jej działania, a co za tym idzie wypracowania mechanizmów funkcjonowania w lokalach, przeszkolenia załogi oraz uporządkowania procesu przyjęcia gości. - Planowane rekomendacje stanowią ingerencję w swobody obywatelskie oraz naruszają prywatność obywateli. Wielu klientów wybierając się do lokalu gastronomicznego na spotkanie służbowe czy prywatne, pragnie zachować prywatność. W momencie wprowadzenia proponowanych wytycznych, wielu Polaków nie skorzysta z usług branży gastronomicznej.


>>>>



Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Zobacz również

Znane są już plany miasta na półkolonie letnie dla dzieci

Znane są już plany miasta na półkolonie letnie dla dzieci

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie