Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owoce i Warzywa 2 oraz inne nowe lokale przy Piotrkowskiej 217. Zobacz jakie

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
W przestrzeni zlokalizowanej przy ul. Piotrkowskiej 217 trwa 3. edycja Tygodni Kuchni Świata. W ośmiu restauracjach można spróbować smaków z różnych zakątków globu w specjalnych cenach. Powstają tu też nowe lokale.CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE
W przestrzeni zlokalizowanej przy ul. Piotrkowskiej 217 trwa 3. edycja Tygodni Kuchni Świata. W ośmiu restauracjach można spróbować smaków z różnych zakątków globu w specjalnych cenach. Powstają tu też nowe lokale.CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE Krzysztof Szymczak
W przestrzeni zlokalizowanej przy ul. Piotrkowskiej 217 trwa 3. edycja Tygodni Kuchni Świata. W ośmiu restauracjach można spróbować smaków z różnych zakątków globu w specjalnych cenach. Powstają tu też nowe lokale.

Z końcem maja przy Piotrkowskiej 217 otworzyła się restauracja Falla z kuchnią wegańsko-wegetariańską Bliskiego Wschodu. W czerwcu rozpoczął działalność sklep Pangolin Shop, gdzie są grafiki polskich ilustratorów, kosmetyki z Ministerstwa Dobrego Mydła, meble z pracowni 50’store. Pojawiły się też dwie plaże - jedna z nich prowadzona jest przez sklep Kraft Klub.

Z końcem lipca zaś otworzyły się Owoce i Warzywa 2 - drugi lokal łódzkiej klubokawiarni, która w nowym miejscu wzbogaciła swój koncept o kuchnię wegańską i wegetariańską. - Przy Piotrkowskiej 217 chcemy zachować to, co dla OiW charakterystyczne: tolerancję, swobodę, otwartość, która idzie w parze z wysoką jakością. Chcemy być miejscem bez formalnej obsługi kelnerskiej, gdzie można się poczuć jak w drugim domu, zamienić parę słów za barem, pożartować, posłuchać dobrej i nieszablonowej muzyki - mówi właściciel Michał Sobolewski. Jedyną zmianą jest bardziej rozbudowana w stosunku do oferty pierwszego lokalu, wegańsko-wegetariańska kuchnia otwarta od godz. 8 rano do późnego wieczora. Menu jest efektem współpracy z współwłaścicielami wegańskiej restauracji Zjadliwości z ulicy Piotrkowskiej, którzy sprawowali pieczę nad opracowaniem oferty. Klienci mogą liczyć na świeże i naturalne produkty od rodzimych dostawców, jak pieczywo z piekarni z Pabianic, tradycyjne sery zagrodowe z Grodziska pod Łodzią, a warzywa - od lokalnych rolników. Najważniejszy punkt menu – kawa – sprowadzana jest z berlińskiej palarni Populus Coffee. Do tego są wyselekcjonowane herbaty m.in. z Tajwanu, Chin i Japonii, autorska karta koktajli alkoholowych, w tym także inspirowanych kawą. A na ochłodę lemoniady, a nawet własny tonik, którego można spróbować w połączeniu z espresso.

Już niedługo otworzą się też Wysokie Półki, czyli sklep z wyselekcjonowaną odzieżą używaną oraz pracownie artystyczne dawnego kolektywu Domu Mody Limanka.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki