Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owoce i warzywa drogie w tym sezonie jak nigdy, ale łodzianie i tak kupują ulubione przysmaki, powoli robią zapasy na zimę

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Gałasiński
W piątkowy poranek łodzianie ruszyli na rynki, żeby na długi weekend zaopatrzyć lodówkę i spiżarnię. Na zakupowej liście nie mogło zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Część zostanie zjedzona na surowo, ale gospodynie szukają niskich cen, żeby zamknąć lato w słoiku. Weki to świetny sposób na urozmaicenie zimowego dania. Niestety w tym sezonie ceny są bardzo wysokie, a klienci narzekają, że za świeże, sezonowe smakołyki płacą tyle ile zimą za te przetrzymywane w chłodniach.

Za kilogram letnich jabłek trzeba było zapłacić na Górniaku 3,5 - 5 zł, kilogram borówek amerykańskich to wydatek 18 zł, a czerwonej porzeczki 6 zł. Zaletą zakupów na rynku jest różnorodność produktów. Wystarczy nieco powęszyć, żeby znaleźć świetne okazje z niższymi cenami (bo nieco gorzej wyglądają lub są mniejsze) lub spotkać płody nietypowe dla naszej kuchni, ale coraz bardziej popularne w rolniczych uprawach jak dynia hokkaido (jako pierwsze w tym sezonie pojawiły się już na rynku ok. 4 zł za kilogram), bakłażany, czy pikantne papryczki.

Owoce i warzywa drogie w tym sezonie jak nigdy, ale łodziani...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Owoce i warzywa drogie w tym sezonie jak nigdy, ale łodzianie i tak kupują ulubione przysmaki, powoli robią zapasy na zimę - Express Ilustrowany

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki