1/11
Papryka - przepisy. Zobacz TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2/11
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką Katarzyny...
fot. Katarzyna Jaworek

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką Katarzyny Jaworek

Składniki
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g fasoli Jaś
2 litry wody
200 g kiełbasy podwawelskiej
200 g boczku wędzonego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej
1/2 łyżki papryki mielonej
1 papryka czerwona
1 pomidor
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie

Żeberka oraz fasolę przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodać do wywaru. Kiełbasę pokroić w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażyć na rumiano na oliwie i dodać do zupy.
Na końcu do zupy dodać koncentrat i gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.

3/11
Papryka faszerowana kurczakiem KGW Konaszówka...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Papryka faszerowana kurczakiem KGW Konaszówka

Składniki
4 papryki
300 g piersi z kurczaka
10 dag startej mozzarelli
100 g żółtego sera
250 g pomidorów
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
olej do smażenia

Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów, można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, lekko posolić do smaku. Gotowy farsz odstawić.
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.

4/11
Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką Doroty...
fot. Dorota Wójcicka

Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką Doroty Wójcickiej

Składniki
pierś z kurczaka
marchewka
15 dag żółtej fasolki szparagowej
puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy
czerwona papryka
6 pieczarek
średniej wielkości cebula
puszka pomidorów
ok. 2-3 łyżeczek soli
łyżeczka słodkiej papryki, bazylii, tymianku
1/2 łyżeczki oregano i majeranku
olej do smażenia

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. trzycentymetrowe kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski i razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę podsmażyć na patelni z łyżką oleju, dodać do kurczaka.
Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni z łyżką oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami

NOWE
Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami

Potwierdzona tożsamość mężczyzny podpalonego na przystanku MPK!

NOWE
Potwierdzona tożsamość mężczyzny podpalonego na przystanku MPK!

Tales of the Shire - nowa gra ze świata Władcy Pierścieni. Wcielisz się w hobbita

Tales of the Shire - nowa gra ze świata Władcy Pierścieni. Wcielisz się w hobbita

Zobacz również

Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami

Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami

Tawuła japońska to idealny krzew do małego ogrodu. Wygląda pięknie i zmienia kolory

Tawuła japońska to idealny krzew do małego ogrodu. Wygląda pięknie i zmienia kolory