5/7
Fasolka szparagowa zamknięta w słoiku w zalewie octowej....
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Szabel w zalewie

Fasolka szparagowa zamknięta w słoiku w zalewie octowej. Nazwa pochodzi z gwary wielkopolskiej, w której szabel oznacza fasolkę. Przetwory z fasolki szparagowej zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

6/7
Zapiekanka ziemniaczana przygotowywana w wersji postnej lub...
fot. Karolina Misztal

Pyrczok

Zapiekanka ziemniaczana przygotowywana w wersji postnej lub mięsnej. W pożywniejszej wersji używa się skwarek, boczku lub kiełbasy. Nazwa wzięła się od wielkopolskiego słowa pyry. Danie wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2019 roku.

7/7


Leberka wielkopolska
Mięsne smarowidło wytwarzane z gotowanej i wędzonej wątroby wieprzowej. Leberka jest intensywnie przyprawiona majerankiem, czarnym pieprzem i świeżą cebulą. Leberka tradycyjnie jest wędzona z trocin olchy. Nazwa leberka pochodzi od niemieckiego słowa leber oznaczającego wątrobę. Wątrobianka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2008 roku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Nagrody Miasta Łodzi. Kto otrzymał po 25 tys. zł? ZDJĘCIA

Nagrody Miasta Łodzi. Kto otrzymał po 25 tys. zł? ZDJĘCIA

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Polecamy

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Nagrody Miasta Łodzi. Kto otrzymał po 25 tys. zł? ZDJĘCIA

Nagrody Miasta Łodzi. Kto otrzymał po 25 tys. zł? ZDJĘCIA

Kibice Lecha na stadionie Widzewa w Łodzi. Komunikat Ekstraklasy SA. Zdjęcia

Kibice Lecha na stadionie Widzewa w Łodzi. Komunikat Ekstraklasy SA. Zdjęcia