Piernik: bardzo prosty przepis. Dodaj ten składnik do ciasta, a efekt cię zadziwi. Ten piernik możesz zjeść tuż po zrobieniu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.
Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Mamy dla Ciebie prosty przepis na pyszny piernik, który nie wymaga leżakowania! Ciasto jest miękkie od razu po zrobieniu, a dodatek jednego składnika sprawia, że jest także wilgotne i puszyste. Korzenne przyprawy i polewa z czekoladą tworzą połączenie idealne. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na piernik. Palce lizać!

Spis treści

Piernik idealny? Ten przepis Was zaskoczy

Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku, pachnące miodem i dużą ilością przypraw korzennych. Jest to placek niezwykle trwały, przechowywany dawniej nawet przez kilka lat. Wymaga także leżakowania, tzn. po upieczeniu jest twardy i można go jeść dopiero po kilku dniach.

My mamy dla Was przepis na piernik, który możecie jeść zaraz po wykonaniu. Jest wilgotny i miękki dzięki dodatkowi przecieru jabłkowego. Dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszystkie składniki możecie wymieszać łyżką i zajmuje to tylko kilka minut.

Przecier z jabłek możecie zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Warto zrobić także domowe przyprawy do piernika. Wystarczy połączyć w słoiczku ulubione przyprawy korzenne, np.:

  • cynamon,
  • imbir,
  • gałkę muszkatołową,
  • mielone goździki,
  • kardamon,
  • pieprz.

Prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym

Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
Katarzyna Puczyńska

(czas wykonania: przygotowanie ciasta - ok. 10 min, pieczenie - ok. 45 min)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka przecieru jabłkowego
  • polewa czekoladowa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, ½ szklanki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej lub deserowej

Jak zrobić piernik?

Przygotowanie:

Jak przygotować piernik z przecierem jabłkowym? Jeśli robisz domowy przecier jabłkowy, to zacznij od umycia i obrania ok. 5 jabłek, pokrój je na kawałki i umieść w garnku, dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 20 min. Wystudź.

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i cukier oraz miód.
  2. Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem i dodaj olej.
  3. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj przecier jabłkowy i całość ponownie wymieszaj.
  5. Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez ok 45 min.
  6. Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
  7. Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.

Smak piernika możesz także wzbogacić np. posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto krok po kroku

Kliknij w zdjęcie!

Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.

Piernik: bardzo prosty przepis. Dodaj ten składnik do ciasta...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Hario

Hario Drip Czerwony (Vdc01R)

99,00 zł17,99 zł-82%
miejsce #2

Tadar

Tadar Maselniczka szklana Karo

29,07 zł16,99 zł-42%
miejsce #3

Gerlach

Gerlach Muza NK 49 Widelczyk do ciast 6 el. połysk

117,23 zł85,00 zł-27%
miejsce #5

Sattva Dzbanek miedziany w paski 1950ml

198,00 zł169,00 zł-15%
miejsce #6

Villeroy&Boch

Villeroy&Boch Półmisek owalny Royal 34cm VB-10-4412-2960

349,00 zł336,75 zł
Materiały promocyjne partnera

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Piernik: bardzo prosty przepis. Dodaj ten składnik do ciasta, a efekt cię zadziwi. Ten piernik możesz zjeść tuż po zrobieniu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie