Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzone przepisy na pierogi wigilijne. Pierogi Ewy Wachowicz i Magdy Gessler: przepisy na pierogi wigilijne

a.w.
Pierogi wigilijne to jedna z dwunastu potraw wigilijnych.
Pierogi wigilijne to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Pixabay.com
Pierogi Ewy Wachowicz i Magdy Gessler to najlepsze przepisy na pierogi wigilijne. Pierogi na Wigilię to jedno z popularnych dań, które znaleźć można na co drugim świątecznym stole. Pierogi wigilijne to jedna z wielu wigilijnych potraw, które w charakterystyczny sposób przygotowywane są tylko raz w roku. Pierogi z grzybami i kapustą, a także pierogi na słodko mogą być podawane w czasie wigilijnej kolacji ale też przez dwa kolejne dni świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź najlepsze przepisy na pierogi wigilijne Ewy Wachowicz oraz przepis na idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler. Dzięki tym poradom Twoje pierogi wigilijne będą smakowały wszystkim!

Pierogi na Wigilię: 1 z 12 potraw wigilijnych

Pierogi wigilijne, oprócz kapusty i uszek, należą do potraw wigilijnych, które można przygotować wcześniej. Zamieszanie w wigilijny poranek i robienie kolacji wigilijnej na ostatnią chwilę nie należy do najprzyjemniejszych. Skoro święta mają być dla całej rodziny to pierogi na Wigilię nie powinny być potrawą, nad którą spędzasz ostatnie chwile przed świętami.

Pierogi wigilijne mogą przygotować także zabiegani i Ci, który w okresie przedświątecznym podejmują jeszcze więcej zadań, za względu na kilka świątecznych dni. Pierogi na Wigilię w wersji surowej możesz przechowywać w lodówce. Ostatni etap przyrządzania pierogów wigilijnych, czyli gotowanie, to tylko kilka minut, które i tak spędzisz w kuchni przed wigilijną kolację.

Pierogi Ewy Wachowicz i Magdy Gessler - sprawdzone przepisy na pierogi

Pierogi z kapustą na Wigilię

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to jedno z podstawowych dań na stołach w niektórych rejonach kraju. Święta Bożego Narodzenia kojarzone są z ich charakterystycznym kształtem, smakiem i zapachem unoszącym się w całym domu. Pierogi z kapustą i grzybami możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić surowe i wykorzystać jako pomysł na szybki obiad. Pierogi z kapustą i grzybami uwielbiane są przez dorosłych i dzieci.

Pierogi wigilijne Ewy Wachowicz PRZEPIS

SKŁADNIKI do pierogów wigilijnych

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. a.fiedler / Flickr
  • pół kg mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

FARSZ SEROWY

  • 400 g sera białego
  • 1 żółtko
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki - cynamonu

FARSZ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g - suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA pierogów wigilijnych:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu do pierogów wigilijnych
  2. Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc).
  3. Odcedzić grzyby, nie wylewać wody.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
  5. Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Wymieszać. Podlać wodą z moczenia grzybów
  6. Dorzucić pokrojone grzyby.
  7. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Dusić do miękkości.
  9. Ser przełożyć do miski. Wybić żółtko. Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem.
  10. Przygotowywanie ciasta do pierogów wigilijnych
  11. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wrzątek. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Znów wymieszać nożem, a potem zarobić rękoma.
  12. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut
  13. Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm.
  14. Szklanką wykroić krążki i nałożyć farsz. Zlepić.
  15. Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków.
  16. Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed wieczerzą wigilijną.
  17. Pierogi z kapustą i grzybami podawać z cebulą zezłoconą na maśle
Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Pierogi wigilijne Magdy Gessler

Magda Gessler ma swój sposób na idealne ciasto na pierogi. Farsz do pierogów wigilijnych to niekiedy rodzinna tradycja. Przepis na ciasto do pierogów Magdy Gessler można wykorzystać do każdego rodzaju farszu: tego na słodko i na słono.

Pierogi wigilijne Magdy Gessler PRZEPIS

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać.
  2. Ciasto na pierogi wigilijne zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
  3. Podzielić ciasto na cztery części.
  4. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką.
  5. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.

Jak lepić pierogi wigilijne?

Pierogi można lepić na wiele różnych sposobów. Najlepsi szefowie kuchni wymyślają kolejne efektowne sposoby na prezentację pierogów - tradycyjnego dania kuchni polskiej potrawy wigilijnej.**Sposób lepienia pierogów wigilijnych należy dobrać według własnych upodobać i biorąc pd uwagę poziom umiejętności. Wprawieni kucharze pokuszą się o ładnie prezentującą się falbanę, minimaliści pierogi wigilijne zakleją za pomocą widelca**. Wszystkie chwyty dozwolone.

Potrawy wigilijne zero waste

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki