Pierwszy sklep samoobsługowy z artykułami spożywczymi ze wschodu otwarto w Łodzi. W ofercie ryby, kawior czy pielmieni

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Przy ul. Piotrkowskiej, w jej tzw. górnej strefie, został otwarty pierwszy w Łodzi sklep z artykułami spożywczymi ze Wschodu. Na półkach znalazły się produkty z Ukrainy, Gruzji, Litwy, Białorusi.

W ofercie sklepu, noszącego nazwę Best Market, jest duży wybór ryb, głównie mrożonych oraz suszonych, które na wschodzie są ulubioną przekąską do piwa. Znajdziemy również przetwory, słodycze, wędliny, sery, duży wybór rozpropagowanych już w Polsce pierożków pielmieni, sałatki, kwas chlebowy, lemoniady.

- Największą popularnością cieszą się rozmaite specjały i przetwory rybne: od mrożonych karmazynów po bardziej popularne gatunki, przez różnorodne suszone, solone i wędzone - zapewnia managerka sklepu, Natalia. - Największym naszym specjałem, cieszącym się dużym zainteresowaniem jest kawior, którego mamy wiele rodzajów, między innymi kawior ze szczupaka, łososia, jesiotra.

Wiceprezydent Łodzi, Adam Pustelnik, podkreśla, że sklep jest odpowiedzią na rosnącą w Łodzi liczbę mieszkańców ze wschodu, a także konsekwencją popularności wśród łodzian kuchni ukraińskiej czy gruzińskiej. - Łódź niewątpliwie otwiera się na rynek wschodni w każdym obszarze. Według naszych informacji, w Łodzi mieszka już około 82 tysiące osób z Ukrainy i Białorusi. Łodzianie także coraz chętniej kupują artykuły spożywcze pochodzące ze wschodu i poszukują produktów z Ukrainy czy Gruzji, więc naturalne jest powstawanie punktów handlowych ułatwiających dostęp do tego rodzaju wyrobów w centralnych lokalizacjach miasta - uważa wiceprezydent.

A ile kosztują poszczególne artykuły? Np. karmazyn czerwony wędzony na zimno kosztuje 65 zł za kilogram, suszone paluszki z morszczuka - 120 zł/kg, stynka suszona - 80 zł/kg, suszone mięso z łososia - 89 zł/kg, stek z halibuta wędzonego na zimno - 99 zł/kg, paczka pielmieni wieprzowo-wołowych - 12,60 zł, sałatka z alg morskich w oleju - 25 zł/kg, puszka kawioru z łososia - 76 zł/140 g, mrożona tusza makreli - 18 zł/kg, puszka szczupaka w sosie pomidorowym - 12,80 zł/180 g, obwarzanki - 5,60 zł/300 g.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie