reklama

Płaskurka, samopsza, orkisz. Przewodnik po dawnych gatunkach zbóż

RedakcjaZaktualizowano 
Mieczysław Babalski to jeden z pierwszych ekologicznych rolników na Kujawach i Pomorzu Własność: Aleksandra i Mieczysław Babalscy
Według karmelitów, chleb podany podczas Ostatniej Wieczerzy najprawdopodobniej był z ziarna płaskurki. To jedna z wielu ciekawostek, którymi podzielił się specjalista od zbóż dawnych - Mieczysław Babalski z Pokrzydowa. Polecamy też: Zielarstwo - w Bydgoszczy na UTP będzie można je studiować

Podczas Toruńskiego Festiwalu Smaku i Targów Wypoczynek, po świecie dawnych gatunkach zbóż oprowadzał Mieczysław Babalski, jeden z pierwszych ekologicznych rolników na Kujawach i Pomorzu.

 

- Do 2000 roku mieszaliśmy orkisz z pszenicą, bo nie było zainteresowania samym orkiszem. To się zmieniło - wspomina Mieczysław Babalski. - W XII wieku św. Hildegarda twierdziła, że orkisz to gatunek ziarna, który uratuje ludzkość od chorób. Papież dał jej specjalne uprawnienia do wygłaszania kazań dla duchowieństwa i świeckich, oraz do spisywania swojej wiedzy. Wszystko, co pisała, trafiało do Watykanu. Dzięki Janowi Pawłowi II, pod koniec lat 80. ta literatura wyszła na światło dziennie. 

 

Jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wyleczy wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść, radziła w swoich pismach Hildegarda z Bingen.

 

Ta święta przyszła na świat w 1098 roku, jako dziesiąte dziecko w rodzinie. Zgodnie z tradycją dziesięciny, w wieku ośmiu lat, została poświęcona Kościołowi. Jej medycyna opierała się na jednym gatunku zboża - orkiszu.

Orkisz pomaga w walce ze schorzeniami jelit i żołądka, zaburzeniami przemiany materii. Pamiętajmy, że dieta orkiszowa wpływa na spadek poziomu cholesterolu, pomaga przy problemach z sercem, a nawet... poprawia samopoczucie.Produkty otrzymywane z niego to chleb, makaron, kawa, mąka razowa i biała, otręby, płatki, kasze, ciastka, piwo, spirytus, wódki.

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Starszym gatunkiem od orkiszu jest płaskurka, uprawiana ponad 2 tysiące lat temu na Bliskim Wschodzie. To właśnie z mąki płaskurki miał być chleb, którym Chrystus podzielił się ze swoimi uczniami podczas Ostatniej Wieczerzy.

 

- Płaskurka jest dość twarda, jej mąka przypomina durum - opowiada pan Mieczysław. "Starsza siosta orkiszu" była popularna za czasów Cesarstwa Rzymskiego. W porównaniu do pszenicy zwyczajnej, ma więcej błonnika (zapobiega wzdęciom i nowotworom jelita grubego). Z płaskurki otrzymujemy chleb, mąkę razową, kaszę, makaron, piwo. 

Jeszcze starsza od płaskurki jest prastara samopsza, czyli dzika forma pszenicy z Persji. - Przez 7 tys. lat praktycznie nie została zmieniona. To, tak jakby, prymitywny pokarm, najlepiej pasuje do naszego organizmu - wskazuje Mieczysław Babalski. - Św. Hildegarda nie pisała o samopszy, za jej czasów tego ziarna już nie uprawiano. Samopszy mamy teraz trochę więcej, w Kujawsko-Pomorskim przybyło i przybywa rolników ekologicznych uprawiających dawne gatunki zbóż.

 

Jeśli porównamy samopszę z pszenicą zwyczajną okazuje się, że ma 35 razy więcej (!) witaminy E oraz cztery razy więcej beta-karotenu, substancji o zdolnościach przeciwrodnikowych. Co istotne, samopsza jest bogata w białko. W przecieństwie do orkiszu i płaskurki, zawiera aminokwasy wpływające na pracę układu nerwowego.

Samopsza jest znana jako:

  • tiphe - w Grecji
  • siyez - w Turcji
  • mały orkisz - we Włoszech i Francji (Le petit épautre, Piccolo Farro).

Chleb, mąka razowa, kasza, piwo - to produkty wytwarzane z samopszy.

Źródła: Mieczysław Babalski, Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen (hildegarda.edu.pl)

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Materiał oryginalny: Płaskurka, samopsza, orkisz. Przewodnik po dawnych gatunkach zbóż - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3