Zacznijmy od higieny. Choć brzmi to przerażająco, po każdej imprezie ruszt należy dokładnie umyć. Ewentualnie tuż przed następnym grillowaniem. Spalony tłuszcz i resztki potraw z poprzedniej uczty to źródło trujących substancji. A i mniej przyjemnych zapachów wnikających w potrawę. Jeśli od początku użytkowania grilla będziemy pamiętali o jego myciu, uda nam się nie dopuścić do takiego stopnia jego zanieczyszczenia, które uniemożliwia domycie.
Kolejna sprawa, to wybór paliwa. Dla kulinarnego sukcesu i spokoju gospodarza, palenisko powinno się żarzyć równomiernie. Zalecam używanie wyłącznie specjalnego węgla drzewnego z drzew liściastych. Po zdobyciu pewnej wprawy, nauczymy się uzyskiwać i utrzymywać właściwą temperaturę żaru. Zbrodnią jest dolewanie (lub dokładanie) podpałki, gdy ogień nam przygasa, w czasie przygotowywania potraw. Opary takich chemicznych wyrobów są bardzo niezdrowe.
Nie wolno wkładać do paleniska zadrukowanego papieru, kartonów, dykty ani pomalowanych czy lakierowanych desek pozostałych z remontu działkowego domku. Obiad będzie wtedy nie tylko niezdrowy, ale i niesmaczny. Jeśli już musimy uatrakcyjnić smak i aromat potraw, dodajmy do paleniska gałęzie winorośli, suche gałązki rozmarynu lub tymianku, namoczone liście laurowe, albo kawałki drewna z drzew owocowych (jabłoń, wiśnia, morela) również wcześniej namoczone w wodzie.
Bezpośrednio na ruszcie można piec tylko to, co będzie szybko gotowe. Do potraw mięsnych, tłustych lepiej używać aluminiowych, karbowanych i dziurkowanych tacek, które ułatwiają swobodne krążenie gorącego powietrza i nie pozwalają tłuszczowi skapywać. Spalający się w ogniu tłuszcz może powodować wydzielanie szkodliwych związków chemicznych, np. działających rakotwórczo nadtlenków lipidowych.
***
Przepisy na kurczaka z grilla:
IMBIROWE UDKA
Składniki: udka lub podudzia, świeży imbir, sok z cytryny, czosnek, oliwa, śliwki, brzoskwinie, sól, pieprz.
Przygotowanie: Kłącze imbiru opłukać, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Dodać sok z cytryny, roztarte z solą ząbki czosnku, oliwę i pieprz. Dokładnie wymieszać. Mięso opłukać, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować gotową marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie udka osączyć z marynaty, ułożyć na tackach i położyć na ruszcie. Grillować około 40 minut z obu stron. Po pół godzinie pieczenia obok mięsa położyć na ruszcie owoce i skropić je resztą marynaty.
KURCZAK NA OSTRO
Składniki: piersi kurczaka, oliwa, ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany, pieprz cayenne, sól, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Kurczaka pokroić na mniejsze części, obtoczyć w marynacie i odstawić na kilka godzin. Grillować na tacce z obu stron.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?