Popularne dania uliczne w Europie
Które europejskie smakołyki są warte spróbowania podczas podróży? Oto lista, która może was zaskoczyć.
9. Burek (Bośnia i Hercegowina)
Chociaż burek, placek z ciasta filo lub ciasta francuskiego, wywodzi się z Turcji, tradycja jego przyrządzania na stałe zakorzeniła się w Bośni i Hercegowinie. To danie, którego zdecydowanie warto spróbować podczas podróży do tego kraju.
8. Chaczapuri (Gruzja)
Podróż do Gruzji nie będzie kompletna bez skosztowania chaczapuri – prostego placka z serem i najróżniejszymi dodatkami (najczęściej z jajkiem). Istnieje wiele wariacji tej gruzińskiej przekąski i – jak wskazuje zestawienie – każda warta jest spróbowania.
7. Piadina (Włochy)
Piadina to popularny we włoskim regionie Emilia-Romania placek, który najczęściej podaje się w formie kanapki z prosciutto, serami, pomidorami i rukolą, choć znane są także warianty na słodko, np. z konfiturą. Nie przegapcie tego smakołyku podczas podróży do Bolonii!