Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Fot. Katarzyna Jaworek
Faszerowane warzywa to pomysł na szybki i smaczny obiad. Zobacz przepis na paprykę faszerowaną ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym.

Doskonała propozycja obiadowa dla wegetarian. Do przygotowania w kilka chwil. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 saszetka ryżu kolorowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:
1. Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
2. Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki