5/13
Łazanki zespołu Przecieszynianki...
fot. Fot. archiwum

Łazanki zespołu Przecieszynianki

Składniki na makaron
ok. 3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
sól

Składniki na farsz
80 dag kiszonej kapusty
50 dag cienkiej kiełbasy
50 dag pieczarek
sól, pieprz
olej

Wykonanie
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli i podlać wodą. Ciasto nie może być zbyt luźne, ani za suche, powinno być jednolite i gładkie. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąką cienko wywałkować. Rozwałkowane kawałki ciasta ułożyć na blacie, najlepiej jeśli chwilkę przeschną, a następnie pokroić nożem na kwadraciki wielkości ok. 2x2 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż zmiękną. 
Kapustę kiszoną gotować w małej ilości wody ok. pół godziny.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Umyć i pokroić pieczarki, podsmażyć je na innej patelni.
Do odcedzonej kapusty dodać kiełbasę z cebulą oraz pieczarki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 10. minut pod przykryciem. Dodać ugotowany makaron łazankowy i całość dobrze wymieszać.
Przepis zespołu Przecieszynianki

6/13
Ziemniaki zapiekane z boczkiem lub kiełbasą...
fot. fot. pixabay

Ziemniaki zapiekane z boczkiem lub kiełbasą

Składniki
2 kg ziemniaków
½ kg boczku wędzonego lub kiełbasy
2-3 cebule
sól
pieprz
ser żółty (opcjonalnie)

Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: posolone i popieprzone ziemniaki, boczek i cebulę. Ostatnia warstwa to ziemniaki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 do 2 godzin. 15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem żółtym.
Przepis Justyny Kalemby

7/13
Parowańce...
fot. Fot. Iwona Borowiec

Parowańce

Składniki na około 15 sztuk
1/2 kg mąki
1 jajko
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml mleka

Wykonanie
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką.
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 - 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.
Przepis Iwony Borowiec

8/13
Pierogi z serem na słodko...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Pierogi z serem na słodko

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda

Składniki na farsz
200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru

Dodatkowo
100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić.
Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Zobacz również

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki