NAPÓJ Z TRUSKAWKAMI, MIĘTĄ I CYTRYNĄ
SKŁADNIKI:
- truskawki
- cytryna
- mięta
- woda
- kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
Do dzbanka z wodą dodajemy kilka plasterków cytryny, truskawek, a także kilka listków mięty. Dla ochłody możemy również dodać kilka kostek lodu.
KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- truskawki
- mleko (może być również mleko kokosowe)
OPCJONALNIE:
- inne owoce
- czekolada
Do blendera dodajemy truskawki oraz inne owoce według własnego uznania. Całość blendujemy. Gdy zblendujemy owoce dodajemy mleko i miksujemy całość ponownie. Gotowy koktajl możemy posypać wiórkami kokosowymi, listkami mięty, czy startymi kostkami czekolady.
DŻEM Z TRUSKAWEK
SKŁADNIKI:
- truskawki
- cukier (cukier żelujący proporcje 1:1, cukier biały - 1 kg truskawek: 0.5 kg cukru).
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki należy ugotować. Im dłużej będziemy to robić, tym ciemniejszy i gęstszy będzie nasz dżem. Truskawki do dżemu można gotować nawet 4 h. Od nas zależy, jak bardzo gęsty dżem chcemy otrzymać.
WEKOWANIE DŻEMU:
Słoiki wyparzamy, a następnie osuszamy.
Ugotowany dżem nalewamy do słoików i je zakręcamy.
Zakręcone słoiki należy ustawiać do góry dnem!
Po 10-15 minutach słoiki można odwrócić.
Jeśli korzystamy ze słoików posiadające wklęsłe wieczko, możemy usłyszeć charakterystyczny dźwięk po zassaniu.
WAŻNE!
Dźwięk ten możemy usłyszeć nawet kilka godzin od zakręcenia słoika!
GOFRY Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- truskawki
- bita śmietana
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- proszek do pieczenia
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Przed przygotowaniem ciasta należy oddzielić od siebie żółtka i białka jajek. Do miski wsypujemy proszek do pieczenia sól oraz mleko. Miksujemy na gładką masę. Oddzielone białka ubijamy oraz dodajemy łyżeczkę soli do momentu, aż nie otrzymamy ubitej piany.
Do przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka. W międzyczasie powinniśmy rozgrzać gofrownicę. Gofry smażymy około 3 minut.
Przygotowane gofry możemy podać z truskawkami, bitą śmietaną oraz innymi preferowanymi przez nas dodatkami.