Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie od Kół Gospodyń Wiejskich: pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, karp 23.12.2023

Aleks Ched
POTRAWY WIGILIJNE: LISTA. JAKIE DANIA NA WIGILIĘ? NAJSMACZNIEJSZE POTRAWY WIGILIJNE [PRZEPISY]
POTRAWY WIGILIJNE: LISTA. JAKIE DANIA NA WIGILIĘ? NAJSMACZNIEJSZE POTRAWY WIGILIJNE [PRZEPISY] archiwum
Potrawy wigilijne od Kół Gospodyń Wiejskich. Pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, karp. Przepisy na najsmaczniejsze potrawy wigilijne i świąteczny stół. Choć jak wiadomo, najważniejsze w Wigilii jest świętowanie nadchodzącego Bożego Narodzenia i spotkania z bliskimi, potrawy wigilijne również nie pozostają bez znaczenia. To na nie oczekujemy przez cały rok.

Potrawy wigilijne polecane przez gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich. Pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, karp. Poznaj tajne przepisy na święta! Każda gospodyni ma swoje przepisy na potrawy wigilijne, którymi zachwyca gości podczas tej wyjątkowej wieczerzy. Nam - specjalnie dla naszych Czytelników - udało się zdobyć sekretne przepisy na potrawy wigilijne od członkiń kół gospodyń wiejskich. Zobaczcie, jakie potrawy na Wigilię przygotowują dla swoich najbliższych.

Najlepsze przepisy na Wigilię od gospodyń wiejskich

12 potraw wigilijnych

Potrawy wigilijne - lista, przepisy. Tu znajdziesz przepisy następujące potrawy wigilijne:

  • Opoczyńskie pierogi z kapustą i grzybami
  • Karp gotowany w marchwi
  • Pstrąg faszerowany
  • Nalewka bożonarodzeniowa
  • Ryba w galarecie
  • Ryba w sosie curry
  • Gęś faszerowana kaszą gryczaną z suszonymi grzybami i wątróbką
  • Pierożki świąteczne z Dobrzelowa
  • Śledź pod szubą
  • Śledź po żydowsku
  • Babcine pierogi
  • Niedyszyński karp w galarecie
  • Tatar z łososia na placuszkach
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Rolada szpinakowa z łososiem
  • Wigilijna zupa grzybowa
  • Wigilijny karp nadziewany i zapiekany
  • Wigilijna ryba po wileńsku
  • Śledzie z rodzynkami
  • Wigilijny barszcz grzybowy
  • Wigilijny rosół z łbów karpia z fasolą
  • Ryba po grecku
  • Kapusta z grochem
  • Sałatka śledziowa
  • Pierogi z soczewicą
  • Świąteczny sernik bożonarodzeniowy
  • Pieczony drożdżowy kwiat gwieździsty
  • Pasztet warzywny
  • Wigilijna gałązka

Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!

Opoczyńskie pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
ciasto:
75 dag mąki pszennej, 1 jajko, woda

nadzienie:
1 kg kiszonej kapusty, 5 dag tłuszczu,
10 dag grzybków suszonych, 10 dag cebuli,
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajka i wody wyrobić ciasto. Kapustę ugotować z dodatkiem suszonych grzybów w małej ilości wody, tak aby pod koniec gotowania kapusta była prawie sucha. Następnie ugotowaną i ostudzoną kapustę posiekać, dodać przesmażoną na tłuszczu cebulę i doprawić do smaku. Ciasto wałkować dość cienko, wyciąć krążki szklanką lub kubkiem, nałożyć nadzienie i lepić pierogi. Do gotowania pierogów użyć wrzącej i osolonej wody.

Karp gotowany w marchwi

Składniki:

1 karp, 3 marchewki, 2 cebule, 2 łyżeczki cukru, 5 dag rodzynek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Rybę należy sprawić, oskrobać, umyć i podzielić na dzwonka. Marchewki pokroić na krążki, cebule pokroić w plasterki. Doprawić solą i pieprzem. Zalać litrem wody i gotować 20 minut. Następnie do gotującego się wywaru włożyć rybę, łącznie z głową i częścią ogonową (wywar powinien pokrywać kawałki ryby). Zagotować, później gotować przez 15 minut na bardzo wolnym ogniu.

Pod koniec gotowania dodać rodzynki i cukier. Na głębokim, ogrzanym półmisku poukładać kawałki ryby (łącznie z głową), zalać je wywarem z marchewkami, cebulą i rodzynkami.

Spożywać na ciepło. Dobrze smakuje z pieczywem lub chałką z masłem.

Pstrąg faszerowany

Składniki:

1 duży pstrąg, 1 cebula, 1½ czerstwej bułki namoczonej w mleku, 30 g rodzynek,

4 łyżki startego korzenia chrzanu, sól i pieprz do smaku, plasterki cytryny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Pstrąga oczyścić i wypatroszyć. Dobrze opłukać i ostrożnie oddzielić mięso od skóry i ości. Bardzo uważać, żeby nie uszkodzić skóry! Cebulę podsmażyć. Bułkę odcisnąć. Mięso z pstrąga podzielić na pół. Połowę przepuścić przez maszynkę razem z bułką i cebulą. Do masy dodać rodzynki, chrzan, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na skórze ryby rozłożyć odłożoną połowę mięsa, a na to warstwę farszu. Zwinąć w rulon, a następnie zawinąć go w folię spożywczą, dość szczelnie i związać nicią oba końce.

W dużym garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień. Do wrzątku włożyć zawiniętą rybę i gotować na małym ogniu przez 50 minut. Pstrąga wyjąć z wody i odłożyć do przestudzenia. Delikatnie rozwinąć z folii i pokroić na porcje około centymetrowe, przekładając plastrami z cytryny. Ułożyć na półmisku.

Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!

POTRAWY WIGILIJNE: LISTA. JAKIE DANIA NA WIGILIĘ? NAJSMACZNIEJSZE POTRAWY WIGILIJNE [PRZEPISY]

Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie od Kół Gospodyń Wiejsk...

Nalewka bożonarodzeniowa

Składniki:

Po 100 g suszonych, pokrojonych owoców: fig, daktyli, suszonych śliwek, suszonych moreli, rodzynek, żurawiny, obranych orzechów włoskich, 1 pokrojona w plastry pomarańcza, miód, cynamon, goździki, laska wanilii, kardamon, imbir, alkohol (co najmniej 50-procentowy).

Sposób przygotowania:

Owoce ułożyć warstwami w słoiku,

można przesypać cukrem (1 szklanka) lub dodać miodu, wsypa ć cynamon, goździki, dodać laskę wanilii, kardamon, imbir i zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, potrząsając co kilka dni.

Ryba w galarecie

Składniki: 0,75-1 kg ryby (karp, lin, szczupak), 40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, cebula), listek laurowy, sól, pieprz i cukier do smaku, 1,5 dag żelatyny.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w skośne plastry, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy. Ugotować wywar. Sprawioną i umytą rybę pokrajać w porcje, włożyć do gorącego wywaru, osolić, ugotować do miękkości (ok. pół godziny). Żelatynę w listkach należy umyć i namoczyć w zimnej wodzie, gdy nasiąknie odcisnąć i rozpuścić w wywarze z ryby, zagotować. Żelatynę w proszku wystarczy namoczyć, dodać do wywaru i zagotować. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku, ozdobić ugotowanymi warzywami i zalać przestudzonym wywarem. Podawać z dodatkiem sosu chrzanowego, cytryny czy octu.

Ryba w sosie curry

Ciasto:

3 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Ryba:

1 kg filetów posolić. Następnie pokroić w małe kawałki (ok. 4 cm). Rybę moczyć w cieście i smażyć w oleju (½ l oleju na 1 kg ryby).

Sos:

3 średnie marchewki, 8 ząbków czosnku, 1 puszka ananasa, 1 słoik papryki konserwowej, 1 szklanka wody, 1 kostka bulionowa, 6 łyżek cukru, 6 łyżek sosu sojowego jasnego, 2 łyżki curry.

Sposób przygotowania:

Do pozostałego ze smażenia ryb oleju wrzucić startą na grubej tarce marchew i zmiażdżony czosnek. Dolać bulion. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i kostki ananasa. Wszystko doprawić cukrem, sosem sojowym i przyprawą curyy. Gotować 10 minut. Do zagęszczenia sosu rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczanej w małej ilości wody.

Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!

Gęś faszerowana kaszą gryczaną z suszonymi grzybami i wątróbką

Składniki:

1 gęś, 1 łyżka soli, 1 l wody, 2 garście suszonych grzybów, 1 cebula, 2 szklanki kaszy gryczanej, gałka musztatołowa, drobiowa wątróbka, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Gęś zamrażamy lub kupujemy mrożoną. Po rozmrożeniu lub bez rozmrażania moczyć całą noc w solance - 1 łyżka soli na litr wody, tak by cała gęś była zamoczona. W tym samym czasie 2 garście suszonych grzybów zalać wodą i pozostawić na noc. Rano osuszyć gęś i natrzeć pieprzem oraz majerankiem, szczególnie wewnątrz tuszki. Ugotować grzyby, odcedzić i drobno pokroić. Na maśle poddusić cebulę i dołożyć ugotowane grzyby, razem dusić kilka minut. Na wodzie pozostałej z gotowania grzybów prażyć kaszę gryczaną (2 szklanki kaszy na 4 szklanki wywaru grzybowego). Dodać grzyby, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, pokrojoną gęsią lub kurzą wątróbkę. Farszem napełnić gęś i zaszyć. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i nagrzać gęsiarkę. Włożyć gęś i pod przykryciem piec w 200 st. ok. 30 min, później ok. 3-4 godz. w 160 st. (1 godz. na 1 kg gęsiny). Nie otwierać w trakcie pieczenia.

Pierożki świąteczne z Dobrzelowa

Składniki:

10 g drożdży, 1 jajko, 200 g kiełków sojowych, 500 g mąki, 120 ml śmietany, 75 g ziaren słonecznika, 200 g margaryny, 20 g zielonej pietruszki, 700 g pieczarek, pieprz, sól, vegeta.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać margarynę i drożdże rozpuszczone w śmietanie. Wyrobić ciasto. Pieczarki pokroić i podsmażyć na margarynie. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć. Do wystudzonych pieczarek dodać cebulę, pokrojoną natkę pietruszki, odsączone z zalewy kiełki soi oraz pestki słonecznika. Farsz przyprawić solą, pieprzem oraz vegetą. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierogi. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić do wyrośnięcia. Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami słonecznika. Piec w temp. 220 stopni C przez około 30 minut.

Śledź pod szubą

Składniki:

100 g śledzi, 1 cebula, 1 burak, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszone, 2 marchewki, 3 jajka, majonez

Śledzie, cebulę i ogórek pokroić. Buraki, marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować. Buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z kolei ziemniaki i jajka - na tarce o małych oczkach.

Składniki układać warstwami. Na każdą warstwę położyć odrobinę majonezu.

Śledź po żydowsku

Składniki:

500 g śledzi, 300 g cebuli, 100 g rodzynek, koncentrat, cytryna, cukier, olej.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć bez zrumienienia, podlać wodą i udusić do miękkości. Rodzynki namoczyć i dodać do cebuli, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przyprawić cukrem, sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć śledzie pokrojone w paseczki, przykryć pierzynką, udekorować cytryną. Pierzynka powinna mieć smak słodko-kwaśny.

Potrawy wigilijne. Lista

Babcine pierogi

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 3 jaja, olej, woda.

Farsz: grzyby, kapusta kiszona, cebula.

Sposób przygotowania:

Farsz:

Ugotować do miękkości grzyby i kapustę, a następnie je zemleć. Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę na maśle i dodać do reszty. Przyprawić do smaku.

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, wbić jaja oraz wlać olej i wodę. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wałkować na cienki placek i szklanką wyciąć z niego kółka, nałożyć na nie farsz i ulepić pierogi. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucić pierogi, poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podać z podsmażoną na maśle cebulką.

Najlepsze życzenia SMS na Boże Narodzenie i Nowy Rok

Potrawy wigilijne. Lista najsmaczniejszych potraw na wigilijny stół

Niedyszyński karp w galarecie

Składniki:

1 kg karpia, włoszczyzna i cebula, 1 opakowanie żelatyny, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, cukier, pieprz.

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki i dodać pokrojoną cebulę. Warzywa zalać 1 litrem wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić według smaku.

Gotować wywar, aż warzywa zmiękną, wyłowić marchewkę (do dekoracji). Do wywaru wrzucić głowę i płetwy, gotować.

Po 10 minutach włożyć dzwonka karpia i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kawałki ryby, odsączyć, usunąć ości. Głowę i płetwy wyrzucić, wywar przecedzić przez sito. Rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić i ponownie przecedzić. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować i wstawić do lodówki, by całość zastygła.

Tatar z łososia na placuszkach

Składniki:

Tatar: 100 g łososia, 1 papryka czerwona,

1 cebula czerwona, 3 ogórki kiszone, koperek, 2-3 łyżki majonezu.

Placuszki: 5 ziemniaków, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, pół cebuli, sól, pieprz, trochę vegety.

Sposób przygotowania:

Tatar: Wszystkie warzywa drobno pokroić. Dodać łososia i drobno posiekany koperek, na końcu majonez. Całość dokładnie wymieszać.

Placuszki: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, mąkę, drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i trochę vegety do smaku. Placuszki smażyć na oleju. Kiedy ostygną, wyłożyć na talerzu dookoła. Na placuszkach ułożyć tatar. Dowolnie udekorować.

Jak zrobić pyszne pierniki świąteczne?

NAJLEPSZE POTRAWY WIGILIJNE

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki, 2 łyże-czki soli, 1 łyżka oleju, 2 szklanki ciepłej wody. Farsz: 1 litr suszonych grzybów, 1 kg kiszonej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 3 cebule.

Sposób przygotowania:

Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na min. 6 godzin. Zagotować, dodać marchew i pietruszkę, gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45-60 min), odcisnąć. Grzyby z warzywami odcisnąć z wywaru. Razem z kapustą zemleć w maszynce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Zeszkloną na oleju cebulę, dodać do farszu, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól i olej. Dodając wodę, wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką, by odpoczęło. Rozwałkować, wycinać kółeczka i po nałożeniu farszu lepić pierogi. Gotować je do miękkości (ok. 3-5 min).

PRZEPISY NA NAJSMACZNIEJSZE POTRAWY WIGILIJNE

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

300 g mrożonego szpinaku, 3 jajka, 200 g łososia wędzonego, 1 opakowanie serka śmietankowego, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, łyżka świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek, szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować na całej powierzchni, tak by utworzył się dość duży prostokąt. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu ciasto zostawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia. Serek wymieszać z posiekanym koperkiem i ewentualnie doprawić do smaku, np. chrzanem. Doprawiony serek rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serku poukładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.

Potrawy wigilijne - lista, przepisy

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki:

1½ szklanki grzybów suszonych, 4 litry wody, 1 szklanka kaszy jęczmiennej - średniej, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz

vegeta, maggi, łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Grzyby należy namoczyć, a następnie ugotować (wody nie wylewać, w niej będzie gotowana kasza). Do garnka z ugotowanymi grzybami dodać kaszę jęczmienną i ugotować ją do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, vegetą, maggi do smaku. Po ugotowaniu dodać trochę śmietany, tak aby była lekko kwaskowa. Zupa powinna być rzadka - zdradza swój przepis pani Barbara Belka ze Stowarzyszenia Rozwojowa Wieś w gminie Sulmierzyce.

Potrawy wigilijne. Lista najsmaczniejszych potraw na wigilijny stół

Wigilijny karp nadziewany i zapiekany

Składniki:

1-1½ kg karpia, cebula

Nadzienie:

15 dag pieczarek, jajko, łyżka masła

bułka, ½ szklanki mleka, olej do pieczenia,

natka pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Sprawionego karpia posolić, obłożyć cebulą, pozostawić na godzinę. Sporządzić farsz: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z masłem, jajem, posiekaną natką i przyprawami. Na koniec dodać poszatkowane pieczarki, wcześniej uduszone w maśle i schłodzone. Karpia lekko osuszyć, napełnić farszem, spiąć wykałaczką lub zszyć. W żaroodpornym półmisku rozgrzać olej lub margarynę, ułożyć karpia, naciąć kilkakrotnie nożem w poprzek jego mięśnie, obłożyć masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 45-60 minut. W czasie pieczenia rybę często polewać sosem z dna naczynia. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.

Wigilijna ryba po wileńsku

Składniki:

½ kg ryby

Zalewa:

1 szklanka wody, 4 średnie cebule,

⅓ szklanki octu, ¼ szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Ciasto naleśnikowe:

2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki mąki pszennej, szczypta proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić w kawałki (około 5 cm), następnie posolić i usmażyć w cieście naleśnikowym. Zalewę gotować około 15 minut. Zestawić z ognia. Dodać mały słoiczek keczupu łagodnego (Kotlin), nie gotować. Wszystko dokładnie wymieszać i ostudzić. Przekładać w naczyniu: warstwa ryby, warstwa zalewy i tak do końca. Ryba powinna być cała pokryta zalewą. Na koniec należy ją przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny - zdradza swój przepis Ewa Kowalska.

POTRAWY WIGILIJNE: NAJCIEKAWSZE PRZEPISY

Śledzie z rodzynkami

Składniki:

3 płaty śledziowe a’la matias, 2 duże cebule, garść rodzynek, 3 łyżki przecieru

pomidorowego, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, olej, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godziny. Odlać płyn, osuszyć śledzie i pokroić w plastry. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na min. 30 minut. Odsączyć je. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na 3 łyżki zimnego oleju na patelni. Dusić pod przykryciem, by była szklista (nie może się przysmażyć). Gdy cebula się zeszkli, dodać odsączone rodzynki, koncentrat pomidorowy i miód. Doprawić solą (pamiętając, że śledzie są słone) i sporą ilością mielonego pieprzu. Dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić. W pojemniku ułożyć na przemian cebulę z dodatkami i śledzie (ostatnia ma być cebula). Przykryć i odstawić do lodówki na min. dzień (najlepiej dwa).

Wigilijny barszcz grzybowy (porcja na cztery osoby)

Składniki: 10-15 sztuk grzybów suszonych, 5 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 1 cebula, olej do smażenia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Grzyby suszone namoczyć na noc w zimnej wodzie (ok. 2 litrów). Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie. Gotować ok. 15 min. Grzyby wyjąć, osączyć. Wywar uzupełnić wodą, dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie pogniecione w moździerzu, zeszkloną na oleju cebulę. Gotować ok. 25 minut. Doprawić dobrze solą i pieprzem do smaku. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Dodać kilka pokrojonych grzybów w paski. Podawać z podsmażonymi pierogami.

Dodatkowo:

Grzyby wyjęte z wywaru obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Podawać oddzielnie.

Najlepsze potrawy wigilijne. Sprawdź, co podać na wigilijny stół!

Wigilijny rosół z łbów karpia z fasolą (porcja na pięć osób)

Składniki:

2-3 łby z karpia (dobrze wyczyszczone), 250 g fasoli średniej lub fasoli Jaś, marchew, pietruszka, seler, duży por, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól, vegeta, maggi.

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować fasolę.

Łby z karpia wrzucić do wrzącej wody (ok. 3 litrów), dodać włoszczyznę z dużą ilością pora, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, sól do smaku, vegetę i maggi.

Łby gotować na wolnym ogniu do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka.

Rosoł podawać z fasolką średnią lub Jaśkiem, przyozdobiony pokrojoną w kostkę marchewką i zieloną pietruszką.

Ryba po grecku

Składniki:

1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj), 2 cebule, 2-3 marchewki, ½ selera, 1 pietruszka, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1½ szklanki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 jajka, szklanka wody, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Filety rybne pokroić na kawałki (o długości około 5-7 cm). Obtoczyć filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące. Smażyć filety na rozgrzanym oleju do złocistego koloru. Rybę odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i posiekać, a następnie przesmażyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Dodać je do cebuli. Dodać również wodę, sól, pieprz. Dusić wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (aż warzywa zmiękną). Dodać przecier pomidorowy i dusić przez kolejne 5 minut. Na półmisek wykładać naprzemiennie rybę i warzywa.

Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!

Kapusta z grochem

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, ½ kg grochu łupanego, 1 średnia cebula, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Groch zalać wodą i moczyć ok. godziny, a następnie w tej samej wodzie gotować do miękkości. Kapustę pokroić na mniejsze części, jeśli jest bardzo kwaśna, to wypłukać, a następnie gotować do miękkości. Dodać liście laurowe i przesmażoną na maśle cebulę. Po ugotowaniu połączyć kapustę z grochem i jeszcze chwilę gotować, ciągle mieszając. Do kapusty z grochem można dodać wysmażoną słoninę lub boczek.

Potrawy wigilijne - Wigilia 2018

Sałatka śledziowa

Składniki:

4 filety śledziowe, 1 czerwona papryka, 2-3 kwaszone ogórki, 2 cebule, kukurydza, sos włoski, olej, pieprz.

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe wymoczyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć. Paprykę pokroić w słupki, podobnie ogórek. Składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku.

Pierogi z soczewicą

Składniki:

1 kg mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 kg mięsa wieprzowego, 400 g soczewicy ugotowanej, pieprz, sól, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, 1 marchew, 1 seler, 1 pietruszka.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wbić tam jajko, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować cienko. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, na środku każdego kółka ułożyć farsz i zalepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.

Farsz: Mięso zalać lekko posoloną wodą. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować mięso na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Po ugotowaniu ostudzić je i zemleć. Wrzucić do mięsa soczewicę, przyprawić solą i pieprzem.

Świąteczny sernik bożonarodzeniowy

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ szklanki cukru

½ paczki masła łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 żółtka.

Masa serowa: 1¼ kg sera białego, 8 jaj

1⅓ szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy

1 paczka masła, 1 szklanka mleka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić. ⅔ przeznaczone na spód sernika włożyć do lodówki, ⅓ ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. 8 żółtek utrzeć z cukrem. Dodać do nich pozostałe składniki masy serowej i wymieszać. 8 białek ubić na sztywno, lekko wymieszać z pozostałą masą. Gotową masę wylać na ciasto z lodówki. Na wierzch masy serowej zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 150 stopni C. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki, sernik musi pozostać w piekarniku do wystygnięcia.

Pieczony drożdżowy kwiat gwieździsty

Składniki:

2½ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 15 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 100 g roztopionego masła, sól, cukier puder, powidła.

Sposób przygotowania:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 5 łyżek mąki. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną wyrastać. Dodać do reszty mąki. Dodać roztopione masło i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na okrągło. Przenieść warstwę na blachę. Posmarować powidłami, zostawiając puste 2 cm brzegu. Nałożyć drugą warstwę. Naciąć na osiem części i zawinąć, formując gwiazdę. Odstawić ciasto na pół godziny w ciepłym miejscu i posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C od 20 do 25 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Pasztet warzywny

Składniki:

Na jedną keksówkę: 2-2½ szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, por (biała część), 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 laski selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej pietruszki, ½ łyżeczki lubczyku, ½ łyżeczki tymianku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, suszone grzyby, 100 ml oliwy.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w talarki pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu, aż por będzie szklisty i miękki. Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kiedy por będzie gotowy, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać warzywa, dusić na małym ogniu przez 10-15 min. Miękkie warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę (można ją przed gotowaniem nieco prażyć na suchej patelni), orzechy, grzyby, oliwę, pozostałe przyprawy i zemleć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do keksówki posmarowanej oliwą, piec przez 30-45 min w temp. 180-200 st. C.

Wigilijna gałązka

Ciasto: 1 kg mąki, 6 żółtek, 150 g margaryny, ½ l ciepłego mleka, 100 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli.

Farsz: ok. 1 kg świeżych gotowanych grzybów, ok. 1 i ½ kg kapusty koszonej, 1 cebula.

Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber, sól, pieprz, majeranek, kminek.

Sposób przygotowania:

Zagotować kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu odlać wodę, kapustę wycisnąć, następnie przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach. Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę, dodać zeszkloną cebulę, doprawić przyprawami do smaku.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim margarynę. Drożdże posypać cukrem i chwilę poczekać, aż się rozpuszczą. Następnie wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na 3 lub 4 części. Rozwałkować na prostokąt 40x30 cm, nałożyć farsz, zwinąć jak makowiec, następnie naciąć co 2 cm. Kawałki ciasta przechylić jeden w prawo, drugi w lewo. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C ok. 40-50 minut. Udekorować według uznania.

Potrawy wigilijne. Jakie potrawy na Wigilię? Najsmaczniejsze potrawy wigilijne!

Okazje

Najlepsze wyprzedaże perfum

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki