1/23
Wiele "chwastów" i pospolitych dzikich roślin jest jadalnych...
fot. dulezidar/GettyImages

Wiele "chwastów" i pospolitych dzikich roślin jest jadalnych i smacznych. Można nimi urozmaicić różne dania. Zobacz, co i jak wykorzystać. Przejdź do kolejnych przepisów - użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.

2/23
Zbieramy:...
fot. Katarzyna Latos, Latosowo

Sałatka "Kolorowa"

Zbieramy:
- kwiaty i młode liście mniszka lekarskiego (mlecza)
- liście i kwiaty szczawiku zajęczego
- liście i kwiaty fiołka wonnego
- liście babki zwyczajnej
- młode pędy pokrzywy (trzeba je zblanszować)

Dokładamy:
- rzodkiewkę
- pomidory
- prażony słonecznik

Składniki rozdrabniamy, mieszany i zalewamy sosem winegret (mieszamy ze sobą oliwę, ocet winny, sól, czosnek i syrop z kwiatów bzu czarnego).

3/23
Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy...
fot. Katarzyna Latos, Latosowo

Zupa z pokrzyw à la Latosowo

Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy są młode (uwaga: nie powinno się jeść pokrzyw starszych, które kwitną, za to można wykorzystać takie, które odrastają po ścięciu). Są one prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, no i mają znakomity smak.

Przygotowanie
Gotujemy wywar mięsny z warzywami (może być też wersja wegetariańska, na samych warzywach). Odcedzamy warzywa i mięso, a do wywaru dodajemy sporą porcję młodych szczytów pokrzyw. Zbierajmy same czubki pokrzywy – szczyt z dwoma liśćmi pod nim (niższe partie są łykowate). Pokrzyw musi ich być dużo, bo się skurczą.

Osobno blendujemy część wywaru i warzyw (z przewagą selera i pietruszki nad marchwią, bez pora). Kiedy pokrzywa ugotuje się w wywarze, ją również blendujemy, dodając sok z cytryny. Potem wszystko łączymy i dodajemy nieco kaszy manny, dla zagęszczenia. I zupa z pokrzyw gotowa. Pysznie smakuje z gotowanym na twardo jajkiem oraz smażonymi na maśle grzankami. Można też dodać kleks śmietany.

4/23
Podstawą tej sałatki są liście i kwiaty fiołka wonnego, więc...
fot. Katarzyna Laszczak

Sałatka z fiołków wonnych

Podstawą tej sałatki są liście i kwiaty fiołka wonnego, więc trzeba ich zebrać przynajmniej ze dwie-trzy garści. Najlepiej je zbierać bez łodyżek. Liście i kwiaty dokładnie myjemy i osuszamy. Nie trzeba ich kroić.

Do fiołków dodajemy:
- pokrojoną w drobną kostkę obraną gruszkę
- ser wędzony – również drobno pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach
- słonecznik – prażony na patelni.

Do sosu winegret do tej sałatki w Latosowie dodają syrop z kwiatów czarnego bzu. Nadaje on dodatkowy kwiatowy aromat. Poza tym sos składa się z oliwy z oliwek, octu winnego, cukru, soli i pieprzu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie

Piłka ręczna na najwyższym poziomie wraca do Łodzi. Superpuchar Polski w Atlas Arenie

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Zobacz również

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii