1/22
Zupa z pokrzyw to jedno ze sztandarowych dań z chwastów. Ale...
fot. latosowo.pl

Zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw to jedno ze sztandarowych dań z chwastów. Ale jest ich znacznie więcej.

2/22
Młode pędy chmielu rosną dziko, a czasem też w ogrodach. Są...
fot. latosowo.pl

Młode pędy chmielu

Młode pędy chmielu rosną dziko, a czasem też w ogrodach. Są pyszne. W taki sam sposób można potraktować młode pędy jeżyny bezkolcowej.

Przygotowanie
Zrywamy młode pędy chmielu – długości ok. 10-15 cm (dłuższe będą łykowate). Po umyciu wkładamy je do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (najlepiej pędy gotować jak szparagi – „na stojąco”, szczytami do góry). Pędy odcedzamy – i podajemy. Możemy zrobić to na kilka sposobów:
- posypane podsmażoną bułką tartą
- polane octem balsamicznym (lub sosem winegret)
- chwilę podsmażone na patelni – na oliwie, z dodatkiem czosnku.

3/22
Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy...
fot. latosowo.pl

Zupa z pokrzyw à la Latosowo

Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy są młode (uwaga: nie powinno się jeść pokrzyw starszych, które kwitną, za to można wykorzystać takie, które odrastają po ścięciu). Są one prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, no i mają znakomity smak.

Przygotowanie
Gotujemy wywar mięsny z warzywami (może być też wersja wegetariańska, na samych warzywach). Odcedzamy warzywa i mięso, a do wywaru dodajemy sporą porcję młodych szczytów pokrzyw. Zbierajmy same czubki pokrzywy – szczyt z dwoma liśćmi pod nim (niższe partie są łykowate). Pokrzyw musi ich być dużo, bo się skurczą.

Osobno blendujemy część wywaru i warzyw (z przewagą selera i pietruszki nad marchwią, bez pora). Kiedy pokrzywa ugotuje się w wywarze, ją również blendujemy, dodając sok z cytryny. Potem wszystko łączymy i dodajemy nieco kaszy manny, dla zagęszczenia. I zupa z pokrzyw gotowa. Pysznie smakuje z gotowanym na twardo jajkiem oraz smażonymi na maśle grzankami. Można też dodać kleks śmietany.

4/22
Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest...
fot. Katarzyna Laszczak

Omlet z podagrycznika

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Przygotowanie
Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kupujemy więcej zmywarek, mniej telewizorów. Co najchętniej kupują Polacy do domu?

Kupujemy więcej zmywarek, mniej telewizorów. Co najchętniej kupują Polacy do domu?

Zespół Dave Matthews Band zagrał w Polsce znakomity koncert. Zobacz zdjęcia

Zespół Dave Matthews Band zagrał w Polsce znakomity koncert. Zobacz zdjęcia

Koszykówka. Marcin Gortat Camp w Łodzi. Kto poleci do USA na mecz NBA? Zdjęcia

Koszykówka. Marcin Gortat Camp w Łodzi. Kto poleci do USA na mecz NBA? Zdjęcia

Zobacz również

Zespół Dave Matthews Band zagrał w Polsce znakomity koncert. Zobacz zdjęcia

Zespół Dave Matthews Band zagrał w Polsce znakomity koncert. Zobacz zdjęcia

Kibic ŁKS 7-letni Jan Wojciechowski zbudował z klocków miniaturę koszulki Kaya Tejana

Kibic ŁKS 7-letni Jan Wojciechowski zbudował z klocków miniaturę koszulki Kaya Tejana