Większość z nas jest pewna, że zamrozić można wszystko. Wystarczy odpowiednio zapakować i gotowe. To jeden z ulubionych sposobów na przedłużenie zdatności do spożycia wielu produktów, unikania marnowania żywności.
Prawdą jest, że zamrozić możemy prawie wszystko. Jednak nie wszystko po rozmrożeniu zachowa swoje właściwości, smak czy konsystencję. Warto sprawdzić, co po wyjęciu z zamrażalki nie będzie już pełnowartościowym produktem. Zebraliśmy dla Was TOP 15 produktów, które nie powinny znaleźć się w zamrażarce. Sprawdźcie! >>>
Polecamy także: Te napój kosztuje grosze i działa cuda. Zrobisz go sam!
WIDEO: W czym najzdrowiej odgrzewać jedzenie?
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
1. MAJONEZ
Majonez w zamrażarce to nie jest dobry pomysł. Straci kremową konsystencję. Podobnie zareaguje na mrożenie kwaśna śmietana.
2. NAPOJE GAZOWANE
Nigdy nie wkładaj do zamrażarki butelek z napojem gazowanym. Pod wpływem niskich temperatur mogą eksplodować.
3. DANIA Z CZOSNKIEM
Jeśli zamrozimy dania, które zawierają dużą zawartość czosnku, zmienią one smak. Po rozmrożeniu zrobią się gorzkie.