5/9
Płatki owsiane są z pewnością znane każdemu, za to kasza...
fot. pixabay.com

KASZA OWSIANA

Płatki owsiane są z pewnością znane każdemu, za to kasza owsiana, niesłusznie cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością. Stojanowi ona idealny produkt dla osób na diecie odchudzającej, dbających o zachowanie szczupłej sylwetki, osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej oraz z zaparciami.

Pomaga w zasypianiu, bowiem zawiera spore ilości tryptofanu – aminokwasu, z którego w mózgu wytwarzana jest serotonina, a następnie przekształcana w melatoninę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością zdrowego tłuszczu, który (jak w przypadku każdego roślinnego tłuszczu) jest wolny od cholesterolu.

Podobnie jak produkty jęczmienne, owsiane również są zasobnym źródłem beta-glukanów w codziennej diecie. Oprócz obniżania poziomu cholesterolu we krwi, beta-glukany są pomocne w kontroli łaknienia, bowiem stabilizują poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny tej kaszy jest niski.

Kasza owsiana i płatki owsiane to produkty o wysokim indeksie sytości (IS), który mówi o tym, jak długo po spożyciu danej porcji produktu, odczuwamy sytość. Im wyższa wartość indeksu, tym produkty bardziej sycący. Zjadając na obiad kaszę owsianą, możemy spodziewać się, że szybko nie poczujemy głodu.

6/9
Delikatna w smaku, słonecznie żółta i naturalnie...
fot. pixabay.com

KASZA JAGLANA

Delikatna w smaku, słonecznie żółta i naturalnie bezglutenowa kasza otrzymywana z prosa. Według medycyny chińskiej posiada energię yang – czyli właściwości ocieplające i rozgrzewające organizm. Jest lekkostrawna ponieważ nie zawiera dużo błonnika pokarmowego, ale z tego również powodu ma wysoki indeks glikemiczny wynoszący 71. Zalecana jest dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego jak: zgaga, refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego Crohna.

Bogata jest w krzem i żelazo, dlatego polecana jest dla kobiet, które marzą o pięknych włosach i paznokciach. Może być spożywana przez osoby z celiakią, bowiem jest naturalnie wolna od glutenu.

Kasza jaglana stanowi oryginalną podstawę do przygotowania różnorodnych słodkich deserów, jak budyń, trufle, ciasta, które z pewnością pokochają dzieci. Także seniorzy skorzystają z jej cennych właściwości, gdyż zawiera lecytynę, witaminę E i żelazo – składniki, które wpływają na pamięć i procesy poznawcze.

Czy to kasza bez wad? Niestety nie. Uważać na nią powinny osoby z cukrzycą, insulinoopornością i hipoglikemią reaktywną, gdyż może powodować duże wahania poziomu glukozy we krwi.

7/9
Występuje w dwóch wersjach: kasza gryczana niepalona –...
fot. pixabay.com

KASZA GRYCZANA

Występuje w dwóch wersjach: kasza gryczana niepalona – inaczej biała i kasza gryczana palona. Należy wiedzieć, że obie kasze są produkowane z gryki, a odróżnia je sposób produkcji. Najmniej przetworzona i zarazem najzasobniejsza w cenne związki odżywcze jest kasza gryczana niepalona. Kasza gryczana palona to kasza biała poddana procesowi palenia, który powoduje straty witamin, składników mineralnych i fitozwiązków, które nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.

Magnez jest ważny dla pracy mięśni, koncentracji, procesów myślowych i przemian białka w organizmie. Tym co wyróżnia kaszę gryczaną na tle innych kasz, jest bardzo wysoka jego zawartość. Kasza gryczana jest naturalnie wolna od glutenu, ma niski indeks glikemiczny ponieważ stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego. To kasza idealna dla osób zestresowanych, mających zaparcia i osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

8/9
Powstaje z pozbawionego okrywy nasiennej, połamanego ziarna...
fot. pixabay.com

KASZA KUKURYDZIANA

Powstaje z pozbawionego okrywy nasiennej, połamanego ziarna kukurydzy. To lekkostrawna kasza o niskiej zawartości błonnika pokarmowego, powszechnie wykorzystywana do przygotowania włoskiego placka – polenty. To dobra alternatywa dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi gdyż nie obciąża przewodu pokarmowego.

Luteina i zeaksantyna to żółto-pomarańczowe, naturalne barwniki roślinne, które w dużych ilościach występują w kukurydzy, a także w jarmużu, brokułach i szpinaku. Barwniki te koncentrują się w obrębie plamki żółtej, która znajduje się na siatkówce oka i odpowiada za ostrość widzenia. Luteina w pewnym stopniu pochłania promieniowanie UV, dzięki czemu chroni narząd wzroku przed uszkodzeniem. Ponadto wraz z zeaksantyną, posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w dużych ilościach w fotoreceptorach, przed utlenieniem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?