Przycinanie drzew i krzewów
Przycinanie drzew i krzewów to chyba najważniejsza z wczesnowiosennych czynności w ogrodzie i na działce. Drzewa w sadzie, które nie widziały sekatora, mają tendencję do owocowania co drugi rok i wydają drobne, mało smaczne owoce. Dotyczy to szczególnie jabłoni, grusz i brzoskwini; także jednak nie cięte wiśnie, czereśnie czy śliwy częściej chorują i drobnieją im owoce.
Marcowe przycinanie młodych jabłoni i grusz
W przypadku młodych drzewek, dopiero co posadzonych, trzeba zacząć wczesną wiosną od kształtowania korony. Przez wieki rozwoju sztuki ogrodowej i sadownictwa wypracowano wiele form koron drzew owocowych, ale w ogrodach przydomowych najczęściej spotyka się drzewa o koronie kulistej, która jest najbardziej zbliżona do naturalnej.
Zaczynamy od przycinania jabłoni, a potem grusz. Z przycinaniem śliw, a zwłaszcza brzoskwini lepiej jeszcze poczekać. Gatunki najbardziej wrażliwe na choroby kory, takie jak czereśnie i wiśnie, przycinamy dopiero latem, po zakończonym okresie owocowania.
Przycinanie jabłoni
Jednoroczne drzewko jabłoni, posadzone minionej jesieni lub wczesną wiosną, w marcu powinno zostać przycięte. Jeśli posadziliśmy nierozgałęziony jednoroczny okulant (drzewko zaszczepione na podkładce), przycinamy go na wysokości 60–100 cm nad ziemią. Jeśli drzewko jest dwuletnie i rozgałęzione, usuwamy wszystkie gałązki odchodzące od przewodnika do wysokości 70 cm, zostawiając kilka odchodzących wyżej, z których uformujemy koronę.