1/12
Polecamy najlepsze produkty błonnikowe, które wspomagają...
fot. iuliian/123RF

Najlepsze produkty bogate w błonnik. Nie wszystkie są równie zdrowe i polecane! Ten błonnik na zaparcia i odchudzanie jest najlepszy

Polecamy najlepsze produkty błonnikowe, które wspomagają komfort trawienia, zwiększają sytość i wyszczuplają talię. Sięgaj po nie codziennie, zwiększając też porcje wypijanej wody.

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Płatki z owsa to jeden z najwygodniejszych produktów...
fot. annafood/pixabay.com

Płatki owsiane

Płatki z owsa to jeden z najwygodniejszych produktów usprawniających trawienie. Można jeść je w formie owsianki, pieczywa czy wypieków takich jak ciastka (najlepiej z bakaliami zamiast cukru). Porcja 100 g dostarcza ok. 7 g błonnika, z czego prawie połowa to błonnik rozpuszczalny. Zawiera on szczególnie dużo związków o nazwie beta-glukany, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Są też nadzwyczaj przyjazne dla mikroflory jelitowej, której równowaga wpływa na sprawne trawienie.

3/12
Niepozorne nasionka z Andów wchłaniają średnio 10 razy tyle...
fot. Monfocus/pixabay.com

Nasiona chia

Niepozorne nasionka z Andów wchłaniają średnio 10 razy tyle wody, ile same ważą. Dlatego są świetnym żelującym zagęstnikiem jogurtów i owsianek, a także zdrowych napojów na bazie świeżo wyciskanych soków, koktajli z mleczkiem roślinnym czy domowych lodów. To zasługa rekordowej zawartości błonnika, wynoszącej 11 g, z czego ok. 5 proc. to błonnik rozpuszczalny. Ponieważ oprócz wody wchłania on inne substancje z żywności, zaleca się, by dzienna dawka nasion chia nie przekraczała 10-20 g (1-2 łyżki). Najlepiej też jeść je po namoczeniu, zamiast np. posypywać nimi jedzenie.

4/12
Rodzime siemię lniane to równie cenny superprodukt, co...
fot. silviarita/pixabay.com

Siemię lniane

Rodzime siemię lniane to równie cenny superprodukt, co importowane nasiona chia. Zawiera 8 błonnika, z czego ten rozpuszczalny stanowi aż 40 proc.; poza tym zapewnia nieco więcej kwasów tłuszczowych omega-3, ale mniej wapnia, żelaza i selenu niż chia. Ma podobne właściwości, choć z powodu ciągliwej konsystencji po namoczeniu w kuchni używa się go nieco inaczej. Napęczniałe nasiona lnu pije się leczniczo w stanach zapalnych układu trawienia i zaparciach, a zmielony skutecznie zastępuje w daniach białko jaja i zagęszcza domowe batony, praliny, dania z płatków zbożowych czy wypieki. W kuchni najlepiej stosować sklepowe siemię mielone, które jest odtłuszczone. Dzięki temu nie jełczeje szybko, zyskując rybi posmak i toksyczne związki, tak jak ma to miejsce w całych nasionach po rozdrobnieniu oraz oleju lnianym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Zobacz również

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli