Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 1 w Zgierzu będą poznawać tajniki wykorzystania produktów lokalnych w nowoczesnej kuchni polskiej.
Będą mieć także okazję, by zaprezentować swoje umiejętności przed doświadczonymi kucharzami i dziennikarzami kulinarnymi. Takie możliwości zapewniają organizatorzy ogólnopolskiego projektu "Gotuj lokalnie".
Placówki z Wielunia i Zgierza znalazły się w gronie 18 szkół gastronomicznych, które zostały zakwalifikowane do programu.
- To nasze drugie podejście, w ubiegłym roku byliśmy na pierwszym miejscu listy rezerwowej. Bardzo nam zależało, aby wziąć w tym udział, bo jest to prestiżowy projekt. Przewidziane są świetne szkolenia dla nauczycieli, a uczniowie będą mogli eksperymentować z różnymi potrawami. Właściwie każda klasa z pionu gastronomicznego będzie miała jakieś zadanie do wykonania - mówi Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektor ZS nr 1 w Wieluniu.
Organizatorem projektu "Gotuj lokalnie" jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. W tym roku odbywa się po raz piąty.
- Program od samego początku wzbudza duże zainteresowanie szkół gastronomicznych. W tym roku zgłosiło się aż 86 placówek z całej Polski - mówi Marek Zagórski, prezes fundacji.
Przedsięwzięcie jest podzielone na trzy etapy: szkolenie nauczycieli z szefami kuchni (m.in. Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski i Joseph Seeletso), warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach, a także konkurs na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy wezmą udział w kursie w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?