Projektowanie kulinariów na łódzkiej ASP. Pierwszy taki...

    Projektowanie kulinariów na łódzkiej ASP. Pierwszy taki kierunek w Polsce!

    Joanna Barczykowska

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Na ASP studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedz

    Na ASP studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu ©Grzegorz Gałasiński/archiwum

    Jedzenie powinno nie tylko smakować, ale także pięknie wyglądać - tego chcą uczyć wykładowcy Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi, która jako pierwsza w Polsce utworzyła studia podyplomowe z zakresu projektowania kulinariów. To w Polsce nowość, która doskonale wpisuje się w panującą modę na gotowanie. Studia mają się rozpocząć już w październiku, a w wakacje rozpoczęły się zapisy.
    Na ASP studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedz

    Na ASP studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu ©Grzegorz Gałasiński/archiwum

    To pierwsze studia w Polsce, na których studenci poznają tajniki gotowania i nauczą się, jak pięknie podawać jedzenie.

    - Ten kierunek to odpowiedź na światowe trendy. Food design to niezwykle szeroka i rozwijająca się dziedzina - przekonuje prof. Jolanta Rudzka-Habisiak, rekor ASP. - Studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu.

    W programie studiów przewidziane są także zajęcia z podstaw przedsiębiorczości, które poprowadzi była wiceminister finansów Elżbieta Hubner. - Wśród wykładowców nie zabraknie znanych nazwisk, które kojarzą się ze światem kulinariów. Udało nam się zaprosić do współpracy m.in. Wojciecha Modesta Amaro, polskiego restauratora, który zdobył gwiazdkę Michelin - mówi prof. Rudzka-Habisiak.

    Amaro poprowadzi warsztat o tajemniczo brzmiącym tytule: "Spotkanie natury z nauką". Wśród wykładowców będzie też Piotr Bikont, który poprowadzi warsztat dziennikarstwa kulinarnego oraz przybliży historię polskiej gastronomii.

    Jeden z najpopularniejszych obecnie projektantów, chętnie wybierany przez stołecznych restauratorów, Tomasz Rygalik wraz z żoną Małgorzatą poprowadzą z kolei warsztaty Food Design. Uczestnicy wezmą także udział w warsztatach kulinarnych w tzw. żywym skansenie w Nagawkach pod Łodzią, gdzie poznają tajniki kuchnie regionalnej.

    Kto może zapisać się na studia z zakresu projektowania kulinariów? - Przede wszystkim pasjonaci, osoby które kochają gotować i przykładają dużą wagę do estetyki. Wystarczy dyplom licencjacki, obojętnie jakiego kierunku. Na te studia mogą zapisać się kucharze, blogerzy i projektanci wnętrz - mówi prof. Rudzka-Habisiak.

    Studia trwają rok i kosztują 5,6 tys. zł.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Łódzkim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Mój reporter

    Zadaj pytanie swojemu reporterowi!

    Chcesz wiedzieć co wydarzyło się przed chwilą na Twojej ulicy?
    Zastanawiasz się gdzie zjesz w Łodzi najsmaczniejsze lody?
    Szukasz miejsc parkingowych w centrum?
    Chcesz wiedzieć ile zarabia prezydent?
    A może masz inne pytanie związane z naszym miastem?
    Zadaj je, a nasz reporter poszuka odpowiedzi!

    Dane kontaktowe

    Dziękujemy za przesłanie pytania, prosimy o cierpliwość. Opublikujemy je na stronie Mojego_reportera kiedy redakcja rozpocznie prace nad odpowiedzią.

    Oświadczenia:

    Użytkownik, który podał w powyższym formularzu dane osobowe klikając przycisk "WYŚLIJ" potwierdza, że: (czytaj dalej)
    • został poinformowany, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne do publikacji przekazanych materiałów
    • został poinformowany, że jego dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Domaniewskiej 45, dla celów korzystania i publikacji przekazanych materiałów w internecie i prasie drukowanej, oznaczenia ich imieniem i nazwiskiem / nazwą autora oraz kontaktu z Użytkownikiem i korzystania przez Operatora z udzielonej mu na podstawie Regulaminu przez Użytkownika licencji
    • został poinformowany, że Polska Press Sp. z o.o. jest administratorem danych osobowych. Właściciel danych ma prawo wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania siedzibie spółki. Nadto ma prawo w każdym czasie wyrazić sprzeciw oraz cofnąć zgodę na przetwarzanie przez Spółkę danych w zakresie przewidzianym przez przepisy. Oświadczenia woli o w/w treści powinny by ze względów bezpieczeństwa wyrażone na piśmie.

    Komentarze (5)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Wow

    mr.myers (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

    Wow, to może być ciekawe. Byłem kiedyś na warsztatach kulinarnych http://www.siedliskoblanki.com/ ale o czymś takim jeszcze nie słyszałem. Ale chętnie zapisałbym się:)

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    kulinaria

    stary przypalony garnek (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 4 / 6

    Świat się kończy a Strzemiński w grobie się przewraca. Cyrk z ASP robi Pani Rektor i oby tak dalej to mamy już konkursy na ręczniki i ścierki, teraz gotowanie i sztuka stołu i wybitni wykładowcy. A...rozwiń całość

    Świat się kończy a Strzemiński w grobie się przewraca. Cyrk z ASP robi Pani Rektor i oby tak dalej to mamy już konkursy na ręczniki i ścierki, teraz gotowanie i sztuka stołu i wybitni wykładowcy. A co na to Ministerstwo Nauki. Proponuję jeszcze kurs fantazyjnego czyli artystycznego fryzjerstwa i jazdy tyłem na motocyklu. KAAAAASA!!!!
    I tyle.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Projektowanie..

    śmieszek (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 11 / 13

    Oto powoli kuchnia polska powoli stacza się w przepaść .Gwiazdki ,znaczki ,zagraniczni eksperci ,którzy z kuchnią polską mają tyle wspólnego ,co ja z kuchnią grenladzką-jeśli taka...rozwiń całość

    Oto powoli kuchnia polska powoli stacza się w przepaść .Gwiazdki ,znaczki ,zagraniczni eksperci ,którzy z kuchnią polską mają tyle wspólnego ,co ja z kuchnią grenladzką-jeśli taka istnieje.Pieniążki,pieniązki. Ale świat idzie naprzód i komercji nic nie zatrzyma. Kolorowy obrazek jest teraz ważniejszy niż smak potrawy i jej świeżość. Śmiało można powiedzieć-widziały gały co brały.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Ekhm...

    Czepialski (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 14 / 12

    Szczerze mówiąc to... te maki sushi wyglądają bardzo kiepsko. Przypominają jakieś rozgotowane kluchy, a ryba chyba nie jest nawet surowa. Mało apetycznie przygotowane danie.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Stara prawda

    barca (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 13 / 12

    Stara prawda mówi: je się oczami...

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo