Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Projektowanie kulinariów na łódzkiej ASP. Pierwszy taki kierunek w Polsce!

Joanna Barczykowska
Na ASP studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu
Na ASP studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu Grzegorz Gałasiński/archiwum
Jedzenie powinno nie tylko smakować, ale także pięknie wyglądać - tego chcą uczyć wykładowcy Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi, która jako pierwsza w Polsce utworzyła studia podyplomowe z zakresu projektowania kulinariów. To w Polsce nowość, która doskonale wpisuje się w panującą modę na gotowanie. Studia mają się rozpocząć już w październiku, a w wakacje rozpoczęły się zapisy.

To pierwsze studia w Polsce, na których studenci poznają tajniki gotowania i nauczą się, jak pięknie podawać jedzenie.

- Ten kierunek to odpowiedź na światowe trendy. Food design to niezwykle szeroka i rozwijająca się dziedzina - przekonuje prof. Jolanta Rudzka-Habisiak, rekor ASP. - Studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu.

W programie studiów przewidziane są także zajęcia z podstaw przedsiębiorczości, które poprowadzi była wiceminister finansów Elżbieta Hubner. - Wśród wykładowców nie zabraknie znanych nazwisk, które kojarzą się ze światem kulinariów. Udało nam się zaprosić do współpracy m.in. Wojciecha Modesta Amaro, polskiego restauratora, który zdobył gwiazdkę Michelin - mówi prof. Rudzka-Habisiak.

Amaro poprowadzi warsztat o tajemniczo brzmiącym tytule: "Spotkanie natury z nauką". Wśród wykładowców będzie też Piotr Bikont, który poprowadzi warsztat dziennikarstwa kulinarnego oraz przybliży historię polskiej gastronomii.

Jeden z najpopularniejszych obecnie projektantów, chętnie wybierany przez stołecznych restauratorów, Tomasz Rygalik wraz z żoną Małgorzatą poprowadzą z kolei warsztaty Food Design. Uczestnicy wezmą także udział w warsztatach kulinarnych w tzw. żywym skansenie w Nagawkach pod Łodzią, gdzie poznają tajniki kuchnie regionalnej.

Kto może zapisać się na studia z zakresu projektowania kulinariów? - Przede wszystkim pasjonaci, osoby które kochają gotować i przykładają dużą wagę do estetyki. Wystarczy dyplom licencjacki, obojętnie jakiego kierunku. Na te studia mogą zapisać się kucharze, blogerzy i projektanci wnętrz - mówi prof. Rudzka-Habisiak.

Studia trwają rok i kosztują 5,6 tys. zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Projektowanie kulinariów na łódzkiej ASP. Pierwszy taki kierunek w Polsce! - Dziennik Łódzki

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki