5/6
Tarta...

Tarta
To smaczne połączenie śliwek z migdałami i kremem mascarpone. 125 gramów mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy 4 łyżki cukru szczyptę soli i posiekane zimne miasta (najlepiej prosto z lodówki). Rozcieramy aż powstaną drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy pół jajka i ze wszystkiego lepimy kulę. Kładziemy ją na papier pergaminowy i przykrywamy drugim, po czym wałkujemy tak, żeby ciasto miała średnicę większą od formy. Przekładamy ciasto do formy tak, żeby dno i boki były równomiernie wyłożone (uciskając palcami). Wszystko wkładamy do zamrażarki na jakieś 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy masę do wypełnienia tarty. 250 gramami skondensowanego mleka z puszki miksujemy z 250 gr sera marcarpone i dwoma jajkami
Na dnie formy układamy 500 gramów posiekanych śliwek i zalewamy masą. Pieczemy przez 30 minut. Następnie wierzch posypujemy migdałami (4 łyżki płatków), zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy tak, aby spód się dopiekł.

6/6
SERNIK...

SERNIK

To ciasto na kruchym spodzie. Składniki wyrabiamy między palcami – tak jak na kruszonkę mieszając 170 gramów pszennej maki, 30 gramów kakao z łyżeczką proszku do pieczenia, 130 gramami ciepłego masła, 80 gramami cukru do wypieków i łyżeczką olejku waniliowego. Połowę kruszonki wsypujemy do tortownicy (23x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy spód. Podpiekamy go przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy masę serową. W mikserze mieszamy 500 g zmielonego wcześniej sera tłustego lub półtłustego z 500 g serka ricotta, dwoma jajkami, opakowaniem budyniu waniliowego (bez cukru) i szklanką cukru do wypieków. Masę serową przelewamy na podpieczony kruchy spód w tortownicy, a na wierzchu układamy 500 gramów wypestkowanych śliwek (skórkami do dołu). Posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 175 stopni.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Protest rolników przed urzędem marszałkowskim. Co stało się z ciągnikami? ZDJĘCIA

Protest rolników przed urzędem marszałkowskim. Co stało się z ciągnikami? ZDJĘCIA

Polecamy

Paweł Kozera dołączy oficjalnie do łódzkiej ekipy policyjnych śledczych

Paweł Kozera dołączy oficjalnie do łódzkiej ekipy policyjnych śledczych

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu