1/6
Proste przepisy na ciasto śliwkowe.

Proste przepisy na ciasto śliwkowe.

2/6
Śliwki w cieście kokosowym...

Śliwki w cieście kokosowym

Śliwki dobrze komponują się z wieloma owocami i smakami – na przykład z wiórkami kokosowymi dodanymi do.
To klasyczne ucierane ciasto z kilkoma dodatkami. 125 g masła łączymy przez kilka minut w mikserze ze 125 gramami drobnego cukru do wypieków. Stopniowo dodajemy dwa jajka, ojejek cytrynowy oraz 200 gramów przesianej mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i 75 gramami wiórków kokosowych. Na koniec stopniowo dodajemy jeszcze 125 gramów kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy (29 na 18 cm) wysmarowanej masłem i włożonej papierem do pieczenia. Wciskamy 450 gramów odpestkowanych śliwek (skórką do dołu). Pieczemy 4-45 minut w temperaturze 160 stopni. W Po wyjęciu z piekarnika można polukrować wierzch.

3/6
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i innymi owocami...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i innymi owocami

Ciasto ze śliwkami i innymi owocami
250 g margaryny
1 szkl. cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki (można też dodać, wiśnie, jabłka i inne owoce)

Margarynę z wodą i cukrem rozpuścić w rondelku i ostudzić
Do wystudzonej margaryny dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy (tortownica o średnicy 23 cm) i na wierzch układamy owoce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut.

4/6
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto:
32 gramów świeżych drożdży lub 16 g suszonych
Szklanka letniego mleka
Pół szklanki cukru
Łyżeczka aromatu (najlepiej waniliowego)
Otarta skóra z polwy świeżej pomarańczy, cytryny lub lemonki
Sół (szczypta)
Jajko
Dwa żółtka
80 gramów roztopionego, letniego masła
3 i poł szklanki mąki pszennej
Kilogram przepołowionych śliwek bez pestek

Kruszonka:
180 g mąki
100 g cukru
125 g roztopionego masła
16 g cukru waniliowego

Ciasto przygotowuje się jak klasyczne ciasto drożdżowe, czyli mąkę mieszamy z drożdżami (z tych świeżych trzeba wcześniej zrobić zaczyn). Dodajemy inne składniki i wyrabiamy, a na koniec dolewany tłuszcz. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Wkładamy do proszonej mąką miski, przykrywamy ręcznikiem i i odkładamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blachę o wymiarach 40 na 30 cm (wcześniej trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia). Na rozprowadzone ciasto układamy obok siebie połówki śliwek (skórką do dołu). Posypujemy kruszonką ponownie ostawiamy w cieple miejsce (na 40-60 minut). Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Włącznik światła może być ciekawą ozdobą mieszkania. Zobacz inspirujące zdjęcia

Włącznik światła może być ciekawą ozdobą mieszkania. Zobacz inspirujące zdjęcia

Zobacz również

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Wszystkie kobiety Tigera Woodsa. Było z czego wybierać. W ramionach była nawet Polka!

Wszystkie kobiety Tigera Woodsa. Było z czego wybierać. W ramionach była nawet Polka!