Proste przepisy na dynię! Jak zrobić zupę z dyni, babeczki z dyni, dżem z dyni? Łatwe przepisy na dania! 26.10.2021

Jacek Pająk
Jacek Pająk
Co zrobić z dyni?
Co zrobić z dyni?
Jak zrobić zupę lub dżem z dyni? Sprawdź nasze przepisy! Przygotuj je gościom, a będą zachwyceni. Zupa dyniowa, babeczki z dyni. Zobacz, proste przepisy na potrawy z dyni! Dania z dyni, zobacz nasze przepisy! Poznaj przepisy na potrawy z dyni. Ten rok wyjątkowo obrodził w dynie. Niektóre okazy mają nawet po kilkadziesiąt kilogramów. I co tym zrobić? Na przykład zupę i inne przetwory. Oto kilka sprawdzonych przepisów na przepyszne i zdrowe dania. Tym bardziej, że sezon na dynie zaczął się na dobre!

Jak zrobić zupę z dyni? Proste przepisy na dania z dyni:

BABECZKI Z DYNI

Składniki:

300 g purée z pieczonej dyni,
150 g roztopionego wiejskiego masła,
300 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
170 g cukru,
2 łyżki cukru wanilinowego,
2 jajka,
60 ml mleka.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do miski, dodaj cukier i sól (szczyptę). Połącz składniki. W drugiej misce roztrzep jajka i purée z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko. Połącz składniki.

Wszystkie składniki bardzo delikatnie połącz. Pamiętaj kucharzu drogi – WAŻNE - do sypkich składników dodaj jajka z dynią!

Tak przygotowane ciasto wyłóż do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Po upieczeniu czas na dekorację. Polewa lukrowa - standardowa. Posypka - wiórki z dyni. Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Włóż do piekarnika i wysusz aż powstaną wiórki. Posyp polukrowane babeczki. Gotowe.

DŻEM Z DYNI

Składniki:
2 kg dyni pokrojonej w kostkę,
1/2 kg cukru,
3 galaretki ananasowe,
1 galaretka cytrynowa,
1 kwasek cytrynowy 20 g.

Sposób przygotowania:
Dynię i cukier wymieszać i zostawić na 24 godziny Następnie prażyć na wolnym ogniu. Zmiksować, wsypać suche galaretki dokładnie wymieszać. Na koniec kwasek cytrynowy. Przełożyć w słoiki i pasteryzować ok 20 min.

ZUPA DYNIOWA PRZEPIS

Najpopularniejsze są oczywiście dyniowe zupy w postaci „kremowej”.

Ale najpierw kilka podstawowych wskazówek…

Przede wszystkim - tak jak inne warzywa, czy owoce - dynię trzeba umyć. Następnie dynię trzeba przekroić na pół, a następnie oczyścić z pestek i włókien.

A później już tylko wystarczy z tej dyni coś zrobić, Czyli co?

Oto kilka sprawdzonych przepisów: zupa z dyni i nie tylko...

Dynia zapiekana w piekarniku

Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ.

Pokroić ją w kawałki o grubości około 1 cm.

Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster posmarować oliwą i natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem lub rozmarynem.

Plastry dyni wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.

Można też posypać dynię startym serem czy uprażonymi na patelni pestkami.

Podawać z sosem czosnkowym. Dla zaostrzenia można dodać nieco papryczki chilli...

Szybka, ale smaczna zupa z dyni (przepis)

Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Po ugotowaniu to wszystko trzeba zmiksować blenderem na krem. Przed podaniem na stół na talerzu najlepiej zrobić „łezkę” ze śmietany…

W tym wypadku specjalnie nie podaję proporcji poszczególnych składników, bo każdy może sobie je dobrać sam.

Rozgrzewająca wersja zupy z dyni (bo z imbirem)

A teraz bardziej skomplikowana potrawa, ale równie pyszna propozycja (porcja na 4 osoby).

Składniki to jedna mała dynia hokkaido (waga do 1 kilograma), 2 ziemniaki, 2 marchewki, litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej, 1 mała cebul, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny). Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier i trochę słodkiej śmietany 30- 36% (ok. 100ml).

I oczywiście trzeba to wszystko ugotować i zblendować przed podaniem.

Zupa z dyni z boczkiem

A oto kolejny przypis. Ta zupa też ma wyjątkowy smak. Trzeba tylko mieć domowy, esencjonalny bulion oraz oczywiście dynię (najlepiej piżmową), która po upieczeniu staje się miękka i można ją z łatwością kroić lub miksować.

Składniki: 2 kilogramy dyni, 2 łyżki oliwy, 100 gramów, boczek surowy (100 gramów), łyżka posiekanego szczypiorku, dwie kromki pokrojonych w kostkę bagietek.

Twoja zupa krem z dyni stanie się jeszcze pyszniejsza, jeśli dodasz do niej garść chrupiących grzanek i tyle smażonego boczku.

Zupa z dyni w wersji „na ostro”

To propozycja dla miłośników ostrzejszych potraw w klimacie indyjskim.

Potrzebna jest jedna cebulą, jedna dynia (najlepiej piżmowa lub hokkaido”), dwa bataty, 120 gramów ciecierzycy, dwie łyżki pasty curry, łyżkę olejowo kokosowego, kawałek imbiru (ok. 3 centymetrów”), jedna papryczka chili, puszka mleczka kokosowego, świeża kolendra, jedna limonka, 200 gramów ryżu basmati.

Dynie i bataty trzeba obrać w kostkę, imbir w cienkie słupki, bulion wymieszać w z 400 ml ciepłej wody.

Na oleju kokosowym należy zeszklić cebulę, a następnie dodać chili i imbir i krótko podsmażyć (przez jakieś pół minuty), a następnie dolać bulion.

Następnie trzeba dodać warzywa i gotować aż zmiękną.

Do smaku można doprawić sokiem z limonki oraz solą.

No i oczywiście do całej potrawy dodajmy ryż ugotowany na sypko.

Dynia w occie

Z dyni oczywiście nie tylko robimy zupy, ale też inne przetwory. Najbardziej popularnym jest oczywiście dynia w occie.
Najlepiej dodać do niej też gruszki…

Składniki: po kilogramie dyni i gruszek. Do tek 1,5 litra wody, szklanka cukru, półtorej szklanki octu spirytusowego, odrobią cynamonu, jedna laska wanilii, łyżka gorczycy i 8 gożdzików.

Gruszki i dynie obieramy pozbawiając je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

W garnku trzeba zagotować wodę z cukrem, octem, cynamonem i przekrojona laska wanilii.

Do 4 słoików należy wsypać trochę gorczycy i po dwa goździki i to wszystko zalewamy gorącą marynatą.
Słoiki odwracamy do góry dnem, żeby się zapasteryzowały.

Czas zimowy i letni przez kolejne 5 lat

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie