1/6
Te na zdjęciu właśnie - z trudem - przywiozłem właśnie z...
fot. Jacek Pająk

Dynie znowu obrodziły

Te na zdjęciu właśnie - z trudem - przywiozłem właśnie z mojej działki, bo były dość ciężkie.

2/6
Zupa z dyni w wersji „na ostro”...

Zupa z dyni w wersji „na ostro”

To propozycja dla miłośników ostrzejszych potraw w klimacie indyjskim.
Potrzebna jest jedna cebulą, jedna dynia (najlepiej piżmowa lub hokkaido”), dwa bataty, 120 gramów ciecierzycy, dwie łyżki pasty curry, łyżkę olejowo kokosowego, kawałek imbiru (ok. 3 centymetrów”), jedna papryczka chili, puszka mleczka kokosowego, świeża kolendra, jedna limonka, 200 gramów ryżu basmati.
Dynie i bataty trzeba obrać w kostkę, imbir w cienkie słupki, bulion wymieszać w z 400 ml ciepłej wody.
Na oleju kokosowym należy zeszklić cebulę, a następnie dodać chili i imbir i krótko podsmażyć (przez jakieś pół minuty), a następnie dolać bulion.
Następnie trzeba dodać warzywa i gotować aż zmiękną.
Do smaku można doprawić sokiem z limonki oraz solą.
No i oczywiście do całej potrawy dodajmy ryż ugotowany na sypko

3/6
Szybka, ale smaczna zupa (przepis)...

Szybka, ale smaczna zupa (przepis)
Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Po ugotowaniu to wszystko trzeba zmiksować blenderem na krem. Przed podaniem na stół na talerzu najlepiej zrobić „łezkę” ze śmietany…
W tym wypadku specjalnie nie podaję proporcji poszczególnych składników, bo każdy może sobie je dobrać sam.

4/6
Rozgrzewająca wersja zupy (bo z imbirem)...

Rozgrzewająca wersja zupy (bo z imbirem)

A teraz bardziej skomplikowana potrawa, ale równie pyszna propozycja (porcja na 4 osoby)
Składniki to jedna mała dynia z gatunku hokkaido (waga do 1 kilograma), 2 ziemniaki, 2 marchewki, litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej, 1 mała cebul, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny). Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier i trochę słodkiej śmietany 30- 36% (ok. 100ml).
I oczywiście trzeba to wszystko ugotować i zblendować przed podaniem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pięć medali zawodników z Klubu Karate Champion-Team Łódź w stolicy polskiego karate

Pięć medali zawodników z Klubu Karate Champion-Team Łódź w stolicy polskiego karate

Afera gangu białych kołnierzyków. Za kratami znani biznesmeni!

Afera gangu białych kołnierzyków. Za kratami znani biznesmeni!

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Zobacz również

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Afera gangu białych kołnierzyków. Za kratami znani biznesmeni!

Afera gangu białych kołnierzyków. Za kratami znani biznesmeni!