Proste przepisy na grzyby. Potrawy z grzybów? Jak smażyć kurki? Grzyby suszone, marynowane, smażone, solone, kiszone! 21.09.2021

Jacek Pająk
Jacek Pająk
Jak przygotować grzyby? Grzyby suszone, marynowane, smażone, solone, kiszone!
Jak przygotować grzyby? Grzyby suszone, marynowane, smażone, solone, kiszone!
Co zrobić z grzybów? Jak przygotować grzyby? Jak smażyć kurki? Nie wiesz? Wypróbuj nasz proste przepisy na grzyby. Okres letnio-jesienny najlepszy czas na robienie przetworów z grzybów. A może być ich jeszcze więcej, bo najbliższych dniach synoptycy przewidują opady i temperatury korzystne dla rozwoju grzybów. W lasach pojawiło się sporo grzybów. Sprawdź nasze pyszne przepisy i zrób dla siebie coś smakowitego.
  • Jak przygotować grzyby do smażenia?
  • Czy solić grzyby podczas gotowania?
  • Grzyby smażone z cebulą i śmietaną.
  • Jak doprawić smażone grzyby?
  • Smażone grzyby z cebulą i jajkiem.
  • Jak przygotować grzyby do suszenia?

Kilka dni obfitych opadów deszczu w ostatnich dniach, a teraz stosunkowo wysokie temperatury, jak na przełom sierpnia i września sprawiły, że w lasach pojawiło się sporo grzybów. A może być ich jeszcze więcej, bo najbliższych dniach synoptycy przewidują opady i wciąż temperatury korzystne dla rozwoju grzybów. To najlepszy czas na robienie przetworów z grzybów.

O kolejnym w tym roku wysypie grzybów świadczą choćby targowiska w województwie. Na przykład podgrzybki kosztują teraz od 8 do 15 złotych za kilogram

Ale nie brakuje też prawdziwków, maślaków i kurek.

Zatem to najlepszy czas na przygotowywanie potraw z grzybów i przetworów.

GRZYBY MARYNOWANE

Do marynowania nadają się najlepiej podgrzybki, maślaki i prawdziwki, ale może przygotowywać w zalewie octowej dowolne gatunki – wkładając do słoików jeden lub mieszankę różnych gatunków.

Do tego przepisu potrzebne są dwa kilogramy – najlepiej małych – grzybów (większe trzeba przekrawać na mniejsze cząstki) oraz: 3 szklanki wody, trzy czwarte szklanki 10-procentowego octu spirytusowego, 3 płaskie łyżki cukru, 1 średnia marchewka, 4 niewielkie listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego i tyle samo czarnego pieprzu, łyżka gorczycy i trzy łyżki soli (do obgotowania grzybów).

Z takiej ilości składników może wyjść nawet 10 słoiczków.

Przygotowanie zalewy
Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i sypujemy trzy płaskie łyżki cukru (jeśli będzie go więcej otrzymamy grzyby marynowane na słodko – jak kto lubi). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.

Gotujemy to wszystko przez kilka minut, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet. Po minucie wyłączamy ogień.

Zależnie od naszych upodobań kulinarnych możemy wzbogacić zalewę o odrobinę czosnku, suszonego chili lub cebulę pokrojoną w piórka.
Warto wiedzieć, że intensywność zalewy możemy zwiększyć dodając do niej pół łyżeczki soli.

Przygotowanie grzybów
Każdy grzyb myjemy oddzielnie pod bieżącą wodą. Można marynować same kapelusze lub całe grzybki – to nie ma znaczenia.

Następnie grzyby wrzucamy do osolonej wrzącej wody i obgotowujemy na małym ogniu przez 5-7 minut (dotyczy to podgrzybków, maślaków i prawdziwków. Krócej, bo do 5 minut, gotujemy kurki, a 10 minut rydze. Uwaga z maślaków przed wrzuceniem do wrzątku należ ściągnąć skórkę z kapeluszy.

Po obgotowaniu odcedzamy grzyby na sitku.

Czas na wypełnienie słoików

Słoiki i nakrętki powinny być solidnie wyparzone i – co ważne – nieuszkodzone, żeby nie dostawało się do nich powietrze podczas przechowywania.

Najpierw do słoików na spód wkładamy po kilka plasterków marchewki. Na nich układamy gorące, podgotowane grzyby do wysokości trzech czwartych słoika. To wszystko wypełniamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy słoiki i na godzinę stawiamy je do góry dnem.

Następnie na 20 minut umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni, a po wyjęciu umieszczamy słoiki w garnku wyłożonym na spodzie bawełnianą ściereczką i wypełnionym wodą do jednej trzeciej wysokości i gotujemy też przez 20 minut.

Jeśli dobrze zapasteryzujemy w ten sposób nasze marynowane grzybki możemy je przechowywać nawet przez kilka lat, ale jeść możemy już po trzech dniach od przygotowania.
Marynowane grzyby można jeśli prosto ze słoika, ale są też doskonałym dodatkiem do innych potraw, na przykład do sosu tatarskiego.

W naszej galerii prezentujemy te najlepsze, sprawdzone przepisy.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Antoni Popchaj
Bezpłodny rozwodnik Z,bała i rozwódka k.rukowo z Gór Wysokich pojechali do Końskich zgłosić do prokuratury że im grożę i groźby budzą uzasadnioną obawę.Nie lepiej było do Olsztyna jechać i zgłosić do Końskich to ja rowerem pojadę i powiem że przez nich za nic siedziałem w więzieniu a do Olsztyna to bym poleciał helikopterem
A
Antoni Popchaj
Grzyby to mają pruchwy w banku na Kościuszki w Sandomierzu.
M
Mateusz
6 września, 22:19, Mateusz:

Grzyby suszone starannie przygotowane i konfekcjonowane. Grzyby suszone z atestem https://grzybysuszone-sklep.pl

www.astiagrzyby.pl

M
Mateusz
Grzyby suszone starannie przygotowane i konfekcjonowane. Grzyby suszone z atestem https://grzybysuszone-sklep.pl
Dodaj ogłoszenie