
ŚLEDZIE W MAJONEZIE I ŚMIETANIE
Składniki to 2 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany, 400 gramów fileta, łyżka startego jabłka, sok z cytryny, cebula, natka, łyżeczka pieprzu i cukru oraz szczypta soli
Sos przygotujesz łącząc ze sobą kwaśną śmietanę, majonez, sól, pieprz i cukier. Namoczone wcześniej śledzie wystarczy odsączyć, osuszyć i ułożyć na ozdobnym półmisku. Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, by jej smak stał się łagodniejszy, a ona sama lekkostrawna. Do sosu dodaj jabłko i cebulę, wymieszaj i polej nim śledzie. Jeśli chcesz, żeby przystawka prezentowała się efektownie, udekoruj ją natką pietruszki albo koperkiem. Zarówno do dekoracji, jak i do podkręcenia smaku możesz dodać też odrobinę czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki.
Tak przygotowane śledzie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Możesz je wykorzystać również na bardziej imprezowe okazje. Staną się niezawodną przekąską lub przystawką, a w połączeniu ze świeżym pieczywem okażą się świetnym pomysłem na kolację.
Śledź niewątpliwie króluje wśród przekąsek. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święto lub imprezę bez tej ryby na stole. Nie sposób jej przecenić. Zapewnia nieskończoną ilość możliwych kombinacji i sposobów podania, a do tego większość przepisów na śledziowe przekąski to przepisy szybkie i łatwe do wykonania.. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to zdecydowanie propozycja dla miłośników łagodnych i wyważonych smaków.
Zobacz również
Polecamy