1/11
Śledzie na Wigilię.
fot. pixabay.com

Śledzie na Wigilię.

2/11
Potrawy ze śledzi na święta Bożego Narodzenia.
fot. fot. pixabay

Potrawy ze śledzi na święta Bożego Narodzenia.

3/11
ŚLEDZIE W MAJONEZIE I ŚMIETANIE...
fot. fot. pixabay

ŚLEDZIE W MAJONEZIE I ŚMIETANIE

Składniki to 2 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany, 400 gramów fileta, łyżka startego jabłka, sok z cytryny, cebula, natka, łyżeczka pieprzu i cukru oraz szczypta soli
Sos przygotujesz łącząc ze sobą kwaśną śmietanę, majonez, sól, pieprz i cukier. Namoczone wcześniej śledzie wystarczy odsączyć, osuszyć i ułożyć na ozdobnym półmisku. Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, by jej smak stał się łagodniejszy, a ona sama lekkostrawna. Do sosu dodaj jabłko i cebulę, wymieszaj i polej nim śledzie. Jeśli chcesz, żeby przystawka prezentowała się efektownie, udekoruj ją natką pietruszki albo koperkiem. Zarówno do dekoracji, jak i do podkręcenia smaku możesz dodać też odrobinę czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki.

Tak przygotowane śledzie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Możesz je wykorzystać również na bardziej imprezowe okazje. Staną się niezawodną przekąską lub przystawką, a w połączeniu ze świeżym pieczywem okażą się świetnym pomysłem na kolację.

Śledź niewątpliwie króluje wśród przekąsek. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święto lub imprezę bez tej ryby na stole. Nie sposób jej przecenić. Zapewnia nieskończoną ilość możliwych kombinacji i sposobów podania, a do tego większość przepisów na śledziowe przekąski to przepisy szybkie i łatwe do wykonania.. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to zdecydowanie propozycja dla miłośników łagodnych i wyważonych smaków.

4/11
TATAR W WERSJI RYBNEJ...

TATAR W WERSJI RYBNEJ

Przepis na tatara ze śledzi to nie tylko pyszna połączenie marynowanych grzybków, ogórków konserwowych i ryby, ale też ozdoba talerza w kształcie pięknej, świątecznej gwiazdki.
Składniki: majonez (4 stołowe łyżki), 4 filety, łyżka startych ogórków konserwowych, kieliszek octu, grzybki marynowane (kilka sztuk), pół cebuli, koperek i natka
Po godzinnym moczeniu filety umyj, zalej zimną wodą i odsącz. Następnie skrop octem lub sokiem z cytryny. Po 10 minutach pokrój śledzia w kostkę i połącz z majonezem, a następnie ułóż na środku półmiska. Cebule obierz, posiekaj i ułóż wokół śledzi. Następnie ułóż dookoła pokrojone w kostkę grzyby i ogórki. Całość udekoruj świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

To fajna propozycja dla każdego miłośnika ryb, ale też dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym tatarem. Warto go przygotować na dowolną okazję. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie powinno go też zabraknąć na przyjęciu świątecznym, czy sylwestrowym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Świąteczne spotkanie Koła Seniorów ŁKS. Zdjęcia

Świąteczne spotkanie Koła Seniorów ŁKS. Zdjęcia

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Zobacz również

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Groźny pożar kamienicy przy Jerozolimskiej w Piotrkowie. Ewakuowano 22 mieszkańców

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli