W skrócie
Wiele dań przenika do powszechnie znanej kuchni polskiej, a swój rodowód mają w kuchni regionalnej. Bywają przypadki, że trudno jednoznacznie przypisać dokładne pochodzenie dań. Wykonane z tych samych lub bardzo podobnych składników mogą nosić inną nazwę w zależności od regionu. Zebraliśmy dla was najciekawsze i niemal obowiązkowe potrawy do spróbowania w czasie wakacyjnych podróży kulinarnych po Polsce. Sprawdziliśmy też, jakie regionalne dania polecają mistrzowie kuchni, tacy jak: Jan Kuroń, Michał Korkosz (autor bloga Rozkoszny) czy Paweł Ochman (autor bloga Weganon).
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania regionalne znane w Polsce
1. Rejbak kurpiowski w okolicach Warszawy
Przybywając na Mazowsze i na Kurpiowszczyznę niemal obowiązkowym daniem do skosztowania jest rejbak kurpiowski. Prosty placek ziemniaczany doprawiany pieprzem, majerankiem i skwarkami to rarytas podawany na lokalnych festynach i dożynkach. Serwowany najczęściej z kwaśną śmietaną lub kiszonym ogórkiem. Popularny kucharz Jan Kuroń na swoim profilu na Instagramie podkreślił, że w Polsce babka ziemniaczana, bo tak też nazywa się rejbak, jest powszechnie znana i w zależności od regionu nosi różne nazwy.
- Czy wiecie, że ta potrawa, choć mocno podobna, w wielu miejscach zyskała różne nazwy? Jak to u Was jest? Babka ziemniaczana? Czy może rejbak lub kartoflarz? – spytał znany kucharz.
Rejbak wpisano na Listę Potraw Tradycyjnych 27 lutego 2018 roku.
2. Pierogi na Lubelszczyźnie
Kuchnia Lubelszczyzny, poza popularnym cebularzem, znana jest z dań na bazie kaszy gryczanej. Używa się jej do nadziewania gołąbków i pierogów. Wybierając się na Lubelszczyznę, koniecznie trzeba wypróbować pierogów po lubelsku. Ciasto pierogowe faszerowane jest mieszanką kaszy gryczanej, twarogu i świeżą miętą. Na Liście Produktów Regionalnych od 28 lutego 2008 roku znaleźć można pierogi nowodworskie, które w nadzieniu mają jeszcze rodzynki. Pierogi po lubelsku można zjeść w wielu restauracjach, barach i karczmach w okolicach Lublina i Zamościa.
3. Proziaki na Podkarpaciu
Proste danie do wypróbowania podczas wycieczki na Podkarpacie to proziaki. Placki wykonane są na bazie sody oczyszczonej, potocznie określanej prozą. Oryginalnie wypiekane były na płycie kuchennej, która nadawała im charakterystycznego smaku i zapachu. Danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 10 marca 2006 roku. Michał Korkosz, pochodzący z Rzeszowa popularny bloger i autor książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, pokazał, jak wyglądają jego ulubione proziaki.
4. Nie tylko obwarzanek w Małopolsce
Wybierając się do Krakowa, koniecznie trzeba zjeść obwarzanka. Na krakowskim Rynku sprzedawane są z makiem, sezamem lub solą. Będąc w stolicy Małopolski, można też odwiedzić miejscowe Muzeum Obwarzanka. Oryginalna atrakcja turystyczna przyciąga smakoszy regionalnych przysmaków.
Odwiedzając Małopolskę nie można też ominąć Zakopanego. Na miejscu koniecznie należy spróbować zupy kwaśnicy i bundzu, czyli sera z mleka owczego. Ten ostatni od 10 października 2005 r. znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Paweł Ochman, popularny bloger wyspecjalizowany w kuchni wegańskiej, przypomniał we wpisie na Instagramie także o małopolskich karpielokach, czyli plackach z brukwi. To danie zaciekawiło jego obserwatorów.
5. Śląski obiad
Wybierając się na wycieczkę na Śląsk, koniecznie należy zjeść prawdziwy śląski obiad. Rulada śląska z mięsa wieprzowo-wołowego, modra kapusta i kluski śląskie, zwane gumiklyjzami, to tradycyjne danie jedzone od pokoleń nie tylko przez górników. W Katowicach ten zestaw będzie smakował w wyjątkowy sposób.
6. Gołąbki z ziemniakami w Lubuskiem
Daniem regionalnym znanym w województwie lubuskim są gołąbki w kapuście kiszonej z ziemniakami. Na terenach Zielonej Góry i Gorzowa Wielkopolskiego farsz doprawiany jest czosnkiem. Gołąbki można podawać w wersji postnej bez okrasy. Danie wpisano na listę produktów tradycyjnych 7 października 2014 roku.
7. Prazoki z Kielc
Wybierając się na ziemię świętokrzyską, warto sięgnąć po prazoki. Kluski wykonane z ziemniaków i mąki mają poszarpany kształt. Podawane są ze skwarkami i smażoną cebulą. Danie wpisano na listę produktów tradycyjnych 3 września 2007 roku.
8. Kiszczok na Pomorzu
Nad morzem najczęściej korzystamy z oferty barów i budek serwujących gofry i inne przekąski. Jednak wybierając się w głąb regionu można znaleźć ciekawe, lokalne potrawy. Przykładem jest kiszczok - gęsta zupa gotowana na podrobach wieprzowych z dużą ilością majeranku i ziela angielskiego. Do jej produkcji wykorzystywano pozostałości kaszanki. Danie wpisano na listę produktów tradycyjnych 21 października 2013 roku.
Mamy nadzieję, że te dania zachęcą was do poznawania dań serwowanych w poszczególnych zakątkach Polski.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Silvercrest Kitchen Tools
Silvercrest Kitchen Tools Profesjonalny robot planetarny 1300 W z ...
Opis produktu Silvercrest Kitchen Tools profesjona…

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny czarny SKM 600 B2, 600 W
Opis produktu do mieszania, ubijania i ugniatania …

SILVERCREST
SILVERCREST Automat do pieczenia chleba i robienia dżemu SBB 850 ...
SILVERCREST® Automat do pieczenia chleba i robieni…

SILVERCREST
SILVERCREST Suszarka do żywności SDA 350 A2, 350 W
SILVERCREST® Suszarka do żywności SDA 350 A2, 350 …

Kenwood
Kenwood Robot kuchenny K-Mix KMX75AB, 1000 W
Kenwood Robot kuchenny K-Mix KMX75ABOpis produktu …

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3, 550 W
SILVERCREST® Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3,…

Kenwood
Kenwood Robot kuchenny Prospero KCH29.H0.WH BK, 1000 W
Kenwood Robot kuchenny Prospero, 1000 WOpis produk…

meradiso
Meradiso Pokrowiec na wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją Wi-fi
Opis produktu pokrowiec na sprzęt kuchenny pasuje …

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny biały SKM 600 B2, 600 W
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, niebieski, 600 W
Opis produktu do zagniatania, mieszania i miksowan…

SILVERCREST
SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
Opis produktu wielofunkcyjny robot kuchenny do sie…

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny SKM 650 A1
Opis produktu do zagniatania, mieszania i miksowan…

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem ...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny SKMW 900 A1 z wbudowaną wagą
SILVERCREST® Robot kuchenny SKMW 900 A1Opis produk…

Silvercrest Kitchen Tools
Silvercrest Kitchen Tools Robot kuchenny planetarny szary SKM 650 ...
Opis produktu do zagniatania, mieszania i miksowan…

BOSCH
BOSCH Robot kuchenny z misą obrotową MUM44R2A, 500 W
Opis produktu robot kuchenny z obrotową misą wypos…

SILVERCREST
SILVERCREST Robot kuchenny różowy SKM 600 B2, 600 W
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…

Bosch
Bosch OptiMUM MUM9B34S27
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji