Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski dla niespodziewanych gości. Przepisy na karnawałowe przekąski

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Spotkania udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski
Spotkania udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski 123RF
Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko i niemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w okresie karnawału i zawsze wtedy, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Dyskusje przy stole o wrażeniach z lektur czy filmów, wspomnienia, pogaduchy o życiu czy nocne rodaków rozmowy – wesołe biesiadowanie to przyjemność sama w sobie. Takie spotkania udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski, które umilą ekscytujący wieczór. Prezentujemy trzy propozycje przekąsek z wędlinami, na stworzenie których będziemy potrzebować nie więcej niż 30 minut.

– Szynka czy kiełbasa to wędliny, które przeważnie każdy ma w domu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Dlatego wykorzystanie ich do zrobienia szybkich przekąsek nasuwa się od razu. Oczywiście, na finalny smak duży wpływ ma jakość wędlin, dlatego warto decydować się na sprawdzone produkty, a z pewnością zostanie to przez naszych gości docenione. Nawet w improwizowanych okolicznościach.

Czas przygotowania każdej przekąski to około 25–30 minut.

Kajzerki z kiełbasą i serem
Składniki:

  • kajzerki,
  • kiełbasa krakowska sucha,
  • ser żółty,
  • papryka słodka,
  • cebula czerwona,
  • sałata,
  • białko jaja,
  • masło,
  • czosnek,
  • sól.

Przygotowanie:
Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze środka. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce. Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (ćwierć kostki masła i dwa ząbki czosnku). Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej płaskiej łyżeczki). Kroimy na plasterki lub krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian. Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.
Chrupiące paluszki z szynką
Składniki:

  • szynka bez dodatku konserwantów,
  • ser żółty,
  • sałata,
  • gałązki świeżego kopru,
  • białko jaja,
  • ciasto francuskie.

Przygotowanie:
Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra szynki plus po jednym centymetrze z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami widelca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i jeszcze raz smarujemy białkiem.
Chrupiące krążki z marynowaną szynką
Składniki:

  • szynka marynowana,
  • szczypiorek drobny,
  • białko jaja,
  • ciasto francuskie.

Przygotowanie:
Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy małe krążki i kładziemy na boku tak, żeby z góry był widoczny środek. Smarujemy białkiem jaja i posypujemy na wierzchu drobno pociętym szczypiorkiem.

Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i przez kolejne 7 minut pieczemy resztę. Smacznego!

Źródło przepisów: Dobrowolscy Sp. z o. o., Wadowice

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki