Dyskusje przy stole o wrażeniach z lektur czy filmów, wspomnienia, pogaduchy o życiu czy nocne rodaków rozmowy – wesołe biesiadowanie to przyjemność sama w sobie. Takie spotkania udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski, które umilą ekscytujący wieczór. Prezentujemy trzy propozycje przekąsek z wędlinami, na stworzenie których będziemy potrzebować nie więcej niż 30 minut.
– Szynka czy kiełbasa to wędliny, które przeważnie każdy ma w domu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Dlatego wykorzystanie ich do zrobienia szybkich przekąsek nasuwa się od razu. Oczywiście, na finalny smak duży wpływ ma jakość wędlin, dlatego warto decydować się na sprawdzone produkty, a z pewnością zostanie to przez naszych gości docenione. Nawet w improwizowanych okolicznościach.
Czas przygotowania każdej przekąski to około 25–30 minut.
Kajzerki z kiełbasą i serem
Składniki:
- kajzerki,
- kiełbasa krakowska sucha,
- ser żółty,
- papryka słodka,
- cebula czerwona,
- sałata,
- białko jaja,
- masło,
- czosnek,
- sól.
Przygotowanie:
Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze środka. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce. Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (ćwierć kostki masła i dwa ząbki czosnku). Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej płaskiej łyżeczki). Kroimy na plasterki lub krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian. Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.
Chrupiące paluszki z szynką
Składniki:
- szynka bez dodatku konserwantów,
- ser żółty,
- sałata,
- gałązki świeżego kopru,
- białko jaja,
- ciasto francuskie.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra szynki plus po jednym centymetrze z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami widelca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i jeszcze raz smarujemy białkiem.
Chrupiące krążki z marynowaną szynką
Składniki:
- szynka marynowana,
- szczypiorek drobny,
- białko jaja,
- ciasto francuskie.
Przygotowanie:
Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy małe krążki i kładziemy na boku tak, żeby z góry był widoczny środek. Smarujemy białkiem jaja i posypujemy na wierzchu drobno pociętym szczypiorkiem.
Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i przez kolejne 7 minut pieczemy resztę. Smacznego!
Źródło przepisów: Dobrowolscy Sp. z o. o., Wadowice
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?