1/13
Wybierasz się na ferie zimowe? Podpowiadamy, co do jedzenia...
fot. Katarzyna Puczyńska

Wybierasz się na ferie zimowe? Podpowiadamy, co do jedzenia warto zabrać do plecaka. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

2/13
Kanapki z pastą z białej fasoli ( tzw. wegetariański smalec)...
fot. Katarzyna Puczyńska

Kanapki z pastą z białej fasoli ( tzw. wegetariański smalec) to pyszna przekąska, która doda nam energii i zaspokoi każdy głód. Dodatkowo jest bardzo zdrowa. Zobacz przepi:
Składniki:
1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
- 2 duże cebule,
- 1 kwaśne jabłko,
- 2 liście laurowe,
- 1 ziele angielskie,
- 1 goździk,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wegetariański smalec?
Cebulę i jabłko siekamy w kostkę. Najpierw na oleju podsmażamy cebulę z przyprawami tzn. z zielem angielskim, goździkiem i liśćmi laurowymi. Po chwili dodajemy jabłko. Całość smażymy co jakiś czas mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru ( patrz zdjęcie w galerii). Odstawiamy do wystygnięcia i wyjmujemy przyprawy.
Fasolę odcedzamy i wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i miksujemy stopniowo dolewając wodę. Następnie dodajemy połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie miksujemy, a drugą połowę należy wmieszać już łyżką (kawałki cebulki i jabłka mają być wyczuwalne).

3/13
Energetyczne batoniki z kajmakiem, czekoladą i orzechami....
fot. Katarzyna Puczyńska

Energetyczne batoniki z kajmakiem, czekoladą i orzechami. Taką przekąskę warto przygotować dzień wcześniej. Każdy batonik można zawinąć w papier śniadaniowy i zabrać do plecaka. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w link: TUTAJ

4/13
Maślane ciasteczka posmakują każdemu. Jeśli chcesz, by były...
fot. Katarzyna Puczyńska

Maślane ciasteczka posmakują każdemu. Jeśli chcesz, by były jeszcze bardziej pożywne możesz dodać do nich ulubione bakalie. Zobacz przepis:
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 żółtek,
- opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na około pięć milimetrów grubości i wycinamy kółka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w 180 stopniach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Warta - Widzew. Rafał Gikiewicz to najlepszy bramkarz w PKO Ekstraklasie

Warta - Widzew. Rafał Gikiewicz to najlepszy bramkarz w PKO Ekstraklasie

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Jedenaście siatkarek Grot Budowlanych Łódź. Najmniej zmian w całej Tauron Lidze

Jedenaście siatkarek Grot Budowlanych Łódź. Najmniej zmian w całej Tauron Lidze

Zobacz również

Sąsiedzi znaleźli zwłoki matki i dwójki małych dzieci

Sąsiedzi znaleźli zwłoki matki i dwójki małych dzieci

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł