Przepis na barszcz z uszkami na Wigilię. Jak zrobić smaczne uszka do barszczu? Przepis na tradycyjne uszka do barszczu czerwonego 24.12.2021

a.w.
Jak zrobić tradycyjne uszka z grzybami?
Jak zrobić tradycyjne uszka z grzybami? Catherine Bulinski / Flickr
Udostępnij:
Barszcz z uszkami na Wigilię. Jak zrobić tradycyjne uszka z grzybami? Uszka do barszczu czerwonego nie są trudne do wykonania. Uszka wigilijne z grzybami doskonale uzupełniają smak i aromat barszczu czerwonego. Lepieniem uszek na Wigilię zająć się mogą wszyscy domownicy. To kolejna praca, która może przedświątecznie połączyć i sprawić wiele radości całej rodzinie. Zobacz przepis na uszka wigilijne, które wylądują w smacznym i aromatycznym barszczu.

Jak zrobić tradycyjne uszka z grzybami?

Barszcz z uszkami na Wigilię. Tradycyjne uszka z grzybami. Uszka do barszczu, jak zrobić? Przepis na uszka do barszczu czerwonego.

Uszka z grzybami do barszczu na Wigilię: dla smakoszy

Uszka wigilijne to najpopularniejszy dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. W niektórych regionach Polski dodatkiem do barszczu może być także krokiet albo kołduny. To ostatnie w swoich tradycyjnych przepisach na barszcz wigilijny promuje sama Magda Gessler. Najczęściej jednak mamy do czynienia z uszkami z farszem grzybowym. Małe, kształtne, smaczne, mieszczą się na dużej łyżce do zupy. Uszka wigilijne mogą różnić się od siebie formą i wielkością. Dla niektórych uszka wigilijne zamieniają się na uszy, wtedy barszcz czerwony staje się jeszcze bardziej pożywny.

Czym zalać uszka wigilijne? Tylko barszczem!

Jak zrobić farsz na uszka do barszczu na Wigilię?

Przepis na uszka wigilijne do barszczu

Przygotowanie uszek wigilijnych rozpoczynamy od farszu. Nadzienie grzybowe potrzebuje kilku godzin leżakowania, a do lepienia uszek wigilijnych najlepiej wykorzystać farsz ostudzony. Ciepły farsz do uszek może nie kleić się do ciasta i tworzyć w nim dziury, które trudno będzie naprawić.

Składniki na

  • 2-3 szklanki suszonych grzybów
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy

Farsz na uszka grzybowy: JAK ZROBIĆ?

  1. Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
  2. Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc
  3. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której "leżakowały"
  4. Grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  5. Cebulę kroimy w kroimy w drobną kostkę
  6. Na rozgrzanym oleju podpiekamy cebulę na złoty kolor, po kilku dodajemy ugotowane grzyby.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  8. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
  9. Farsz można zmielić w maszynce do mielenia lub drobno pokroić.
Jak zrobić uszka na Wigilię? Uszka wigilijne: PROSTY PRZEPIS. Jak szybko przygotować uszka wigilijne do barszczu? Tradycyjne uszka z farszem grzybow
Jak zrobić uszka na Wigilię? Uszka wigilijne: PROSTY PRZEPIS. Jak szybko przygotować uszka wigilijne do barszczu? Tradycyjne uszka z farszem grzybowym

Składniki na

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta - soli
  • 1 szklanka - gorącej wody

Jak zrobić uszka na Wigilię?

Ciasto na uszka wigilijne: sposób przygotowania

  1. Mąkę zaparzyć gorącą wodą.
  2. Dodać jajko i szczyptę soli.
  3. Wyrobić na gładką, plastyczną masę.
  4. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi).
  5. Kroić na niewielkie kwadraciki
Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Jak formować i kleić uszka wigilijne?

Najtrudniejsza rzecz w przygotowaniu uszek do barszczu wigilijnego to formowanie i klejenie konkretnego kształtu. Na szczęście po zrobieniu dwóch pierwszych sztuk wprawiamy się i kolejne uszka wychodzą już szybko, łatwo i przyjemnie. Klejenie uszek wigilijnych można opisać słowami, ale zdecydowanie lepiej zobaczyć ostatni etap przygotowania uszek z farszem grzybowym na filmie i powtarzać zauważone ruchy.

ZOBACZ kilkanaście pomysłów na świąteczne upominki dla chłopaka, męża, brata i taty, który ma wszystko >>

Prosty sposób na klejenie uszek wigilijnych prezentuje Magda ze Skuteczne TV na swoim kanale na Youtube:

Przepisy na Wigilię

Okazje
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

E tam. Nie dodajemy całego jaja tylko żóltko.Poza tym uszka można usmażyć w głębokim oleju i chrupiącymi uszkami zagryzać barszczyk. Bardzo dobre.

G
Gość

Artykuł za późno opublikowany. Już wszystko jest gotowe. Może tydzień temu? 🤔

x
xxx
Kupcie pierożnicę do hurtowego robienia uszek - 10 zł. kosztuje.
Przejdź na stronę główną Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie