Jak zrobić uszka na Wigilię?
Jak zrobić tradycyjne uszka z grzybami?
Uszka wigilijne to najpopularniejszy dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. W niektórych regionach Polski dodatkiem do barszczu może być także krokiet albo kołduny. To ostatnie w swoich tradycyjnych przepisach na barszcz wigilijny promuje sama Magda Gessler.
Najczęściej jednak mamy do czynienia z uszkami z farszem grzybowym. Małe, kształtne, smaczne, mieszczą się na dużej łyżce do zupy. Uszka wigilijne mogą różnić się od siebie formą i wielkością. Dla niektórych uszka wigilijne zamieniają się na uszy, wtedy barszcz czerwony staje się jeszcze bardziej pożywny.
Przepis na uszka wigilijne do barszczu
Przygotowanie uszek wigilijnych rozpoczynamy od farszu. Nadzienie grzybowe potrzebuje kilku godzin leżakowania, a do lepienia uszek wigilijnych najlepiej wykorzystać farsz ostudzony. Ciepły farsz do uszek może nie kleić się do ciasta i tworzyć w nim dziury, które trudno będzie naprawić.