1/11
Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący chleb. Kliknijcie w...
fot. pixabay.com

Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący chleb. Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na domowe chleby. Tylko sprawdzone przepisy!

2/11
Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń z Białki...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń z Białki

Składniki
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kg mąki żytniej
4 dag drożdży
1 szklanka mleka
1/2 litra wody (może być również serwatka)
łyżka soli
szczypta cukru
do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek

Wykonanie
Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.

3/11
Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. archiwum

Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich Ulinianki w Ulinie Wielkiej

Składniki na zakwas chlebowy
szklanka żytniej mąki
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
czosnek
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

Składniki na zaczyn

2 szklanki mąki żytniej
zakwas na żurek

Dodatkowo
drożdże
sól
mleko
mąka żytnia i pszenna
jajko
mak

Wykonanie
Własny zakwas na żurek: Do słoika wsypać 1 szklankę mąki żytniej, zalać ciepłą, przegotowaną wodą (ok. 500 ml) Dokładnie wymieszać i dodać przyprawy: ząbek czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy w trakcie tych dni mąka opadnie na dno słoika, można przemieszać zakwas drewnianą łyżką. Żur kisić do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu, ciągle pozostawiając
w temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzić zakwas przez gazę.

Zaczyn. 2 szklanki mąki żytniej wymieszać z zakwasem na żurek i pozostawić w naczyniu na 24 godziny.

Chleb. Na drugi dzień, gdy upłynie wymagany czas, do zaczynu dodać 3 dag drożdży- rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Wszystko razem wymieszać i odstawić na noc.
Rano, trzeciego dnia, dodać 7 łyżek soli, 3 dag drożdży roztrzepanych w ciepłym mleku, dosypać 1kg razem wymieszanej mąki żytniej z mąką pszenną. Wyrobić ręcznie ciasto, dolewając ciepłej wody, aby było gęste, łatwo odchodzące od dna naczynia. Czynność tą kontynuować przez ok.15 minut, pozostawić aż wyrośnie. Do przygotowanych wcześniej foremek w kształcie prostokątnym, wysmarowanych masłem, wylać gotowe ciasto napełniając więcej niż pół foremki i pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch ciasta przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Do wcześniej rozgrzanego pieca, w którym palimy drewnem, włożyć chleb. Piec godzinę.

4/11
Prosty chleb na zakwasie Justyny Kalemby z Brzezinki...
fot. Fot. archiwum

Prosty chleb na zakwasie Justyny Kalemby z Brzezinki

Składniki na zakwas
tyle samo wody i mąki razowej (np. 4 łyżki wody i 4 łyżki mąki)

Składniki na chleb (dzień pierwszy)

45 dag zakwasu
75 dag mąki pszennej
750 ml wody
kminek

Składniki na chleb (dzień drugi)

50 dag mąki pszennej
25 dag mąki żytniej
120 ml wody
2 łyżki soli
1/2 kostki drożdży
do wyboru – słonecznik, czarnuszka, sezam

Wykonanie
Zakwas. Do słoika przez 7-8 dni dodawać tyle samo mąki i wody - np. 4 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Po około tygodniu zakwas jest gotowy.

Chleb. W pierwszy dzień wziąć 45 dag zakwasu, 75 dag mąki pszennej, 750 ml wody, kminek. Zamieszać, odstawić na 12 godzin. Następnego dnia dodać 50 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytnej oraz ok. 120 ml wody, 2 łyżki soli, pół kostki drożdży i – do wyboru – ziarna słonecznika, czarnuszki lub sezamu. Wyrobić mikserem, przełożyć do trzech brytfanek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Górę spryskać wodą. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 170. Piec ok. 50 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rozpoczęły się uroczystości Triduum Paschalnego. Kardynał Ryś poświęcił oleje

NOWE
Rozpoczęły się uroczystości Triduum Paschalnego. Kardynał Ryś poświęcił oleje

Nocny wypadek w Aleksandrowie Łódzkim. Toyota zmiażdżona przez tira ZDJĘCIA

Nocny wypadek w Aleksandrowie Łódzkim. Toyota zmiażdżona przez tira ZDJĘCIA

Partnerka Marcina Hakiela mówi o chęci poznania Kasi Cichopek i różnicy wieku

Partnerka Marcina Hakiela mówi o chęci poznania Kasi Cichopek i różnicy wieku

Zobacz również

Grób Pański w Sanktuarium Matki Bożej Księżnej Sieradzkiej. Słowo potrafi ranić! FOTO

Grób Pański w Sanktuarium Matki Bożej Księżnej Sieradzkiej. Słowo potrafi ranić! FOTO

Rozpoczęły się uroczystości Triduum Paschalnego. Kardynał Ryś poświęcił oleje

Rozpoczęły się uroczystości Triduum Paschalnego. Kardynał Ryś poświęcił oleje