Na Wigilię kapusta z grochem czy kapusta z grzybami?
Kapusta to potrawa wigilijna znajduje się na wielu świątecznych stołach. Jedni przygotowują ją na wigilijną kolację, inni jako część świątecznego obiadu. Wigilijną kapustę z grochem lub grzybami można przygotować dużo wcześniej, nawet 21 grudnia. Ta potrawa wigilijna wymaga sporo cierpliwości a i tak najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy wszystkie smaki i aromaty się dokładnie połączą.
Kapusta z grochem na Wigilię
Kapusta wigilijna z grochem to wyjątkowe danie, które swoją premierę ma często właśnie na kolacji wigilijnej. Na co dzień nie mamy tyle czasu na gotowanie kapusty z grochem, która wymaga cierpliwości. Kapusta z grochem kiedyś była daniem świątecznym, które znajdowało się na weselnych, urodzinowych czy sylwestrowych stołach. Z czasem wersja postna kapusty z grochem znalazła się także na liście potraw wigilijnych. Kapusta z grochem przyrządzana jest w wielu tradycyjnych domach w całej Polsce. Sprawdzamy najlepsze przepisy na kapustę z grochem.
Wigilijna kapusta z grochem: PRZEPIS
Składniki na kapustę z grochem:
- 200 g łuskanego grochu
- pół kg kapusty kiszonej
- 150 g białej świeżej kapusty (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- sól
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- majeranek
Przygotowanie kapusty z grochem:
- Groch zalej wodą i odstaw na noc do napęcznienia.
- Kapustę kiszoną przełóż do garnka. Można też dodać szatkowaną kapustę surową. Do kapusty dodaj przyprawy i zalej szklanką wody.
- Kapusta z grochem powinna gotować się ok 2-3 godzin, do miękkości.
- Groch do kapusty gotuj w osobnym garnku aż do miękkości. UWAŻAJ, żeby grochu nie rozgotować.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.
- W dużym garnku połącz kapustę z odcedzonym grochem oraz cebulą.
- Całość gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut.
- Na patelni przygotuj zasmażkę. Połącz oliwę albo masło z mąką. Zasmażka powinna mieć lekko złoty kolor, wtedy można ją dodać do kapusty z grochem.
- Kapusta z grochem powinna być aromatyczna. Dodaj przyprawy, według uznania: sól, pieprz, majeranek, kminek.
Kapustę z grochem na Wigilię można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ta potrawa wigilijna smakuje najlepiej odstawiona na 2-3 dni.
Kapusta wigilijna z grzybami: PRZEPIS
Składniki na kapustę wigilijną:
- bulion grzybowy
- pół kg kapusty koszonej
- 50 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 100 g masła
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie kapusty wigilijnej
- Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i gotuj
- Odsącz ugotowaną kapustą, jeśli jest kwaśna
- Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową. Nie wylewaj wywaru będzie jeszcze potrzebny. Grzyby pokrój na paseczki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podpiecz na maśle na złoty kolor. Na patelnię dodaj grzyby i piecz razem z cebulą aż smaki się połączą.
- Dodaj grzyby z cebulą do kapusty i duś przez kilka minut
- Przypraw do smaku (cukier, pieprz, sól)
- Kapustę podlewaj bulionem tak, żeby nie przywierała do dna garnka.
- Gotuj do połączenia się smaków i aromatów.
- Wigilijną kapustę z grzybami przygotuj wcześniej, najlepiej smakuje odstana przez kilka godzin a nawet dni.

Największe promocje czytników Kindle na święta
iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?