Karp na Wigilię i świąteczny stół. Wypróbuj przepisy na świątecznego karpia.
PRZEPIS NA KARPIA
Karp po żydowsku
Składniki:
- 1 karp (około 1,5 kg)
- głowy i ogony z karpia przeznaczone do panierowania i - usmażenia
- 4 duże cebule
- 1 marchewka
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 1 listek żelatyny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- cukier
- sól
PRZEPIS NA KARPIA
Karp po żydowsku
Przygotowanie:
Odcinamy głowę i ogon karpia, wkładamy do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami. Dodajemy marchewkę i 2 cebule pokrojone w talarki, solimy do smaku, zalewamy 1 l wody i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Odcedzamy. Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości.
Rybę kroimy w dzwonki, zalewamy druga połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy, miksujemy. Dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, dodajemy żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu. Doprawiamy solą, obficie pieprzem, nieco cukrem. Zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
PRZEPIS NA KARPIA
Karp z ziołami
Składniki:
- sprawiony karp (ok. 1,3kg )
- sól
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- ulubione świeże zioła ( rozmaryn,
- tymianek, majeranek, natka pietruszki, itp.)
- masło klarowane