Spis treści
Ciepłe, letnie dni oznaczają sezon na pyszne owoce, którymi możemy cieszyć się w różnorodnych formach. Jednym z najsmaczniejszych, tradycyjnych sposobów na ich wykorzystanie jest przygotowanie kompotu. Napój z czereśni to sprawdzony, pyszny wybór. Podczas gorących dni z dodatkiem lodu i mięty skutecznie orzeźwi, a gdy przyjdzie chłód i znudzą się herbaty, wystarczy go zagrzać i podawać w kubku. Owoce z kompotu można śmiało zjeść prosto ze słoiczka lub też wykorzystać na przykład jako dodatek do ciasta.
Przepis na kompot z czereśni
Liczba porcji: 7 słoików (po 900 mililitrów)
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2,5 kilograma czereśni,
- 370 gramów cukru,
- 3,5 litra wody.
Jak zrobić kompot z czereśni?
- Wodę zagotuj w garnku i pozostaw do ostygnięcia. Powinna być ciepła.
- Przyszykuj 7 900-mililitrowych słoików. Dobrze je umyj i wyparz, podobnie zrób z zakrętkami.
- Wsyp czereśnie do dużej miski i nalej wody. Umyj, a następnie jeszcze raz opłucz pod bieżącą wodą.
- Wsyp czereśnie do słoików. Powinny być one wypełnione do około 3/4 wysokości.
- Wsyp po trzy łyżki cukru do każdego ze słoików. Ilość tę możesz nieco zmniejszyć bądź zwiększyć według upodobań.
- Wlej do słoików ciepłą wodę. Powinna ona zakrywać owoce, ale znajdować się około jednego – dwóch centymetrów od rantu.
- Zapasteryzuj słoiki.
Jak zapasteryzować kompot z czereśni?
Istnieje kilka sposobów pasteryzacji przetworów, a najpopularniejsze z nich to gotowanie i pasteryzacja w piekarniku. Wybierając pierwszy sposób, przyszykuj wysoki i szeroki, duży garnek. Na jego dnie ułóż pieluchę tetrową bądź bawełnianą ściereczkę albo gazetę. W środku umieść słoiki, jednak uważaj, by się nie dotykały. Nalej wody do około 3/4 ich wysokości i gotuj przez 20 minut. Po zakończeniu wyjmij słoiki i ułóż je na ściereczce do góry dnem. Ich wieczko powinno być wklęsłe.
Możesz też zapasteryzować kompot na sucho, czyli w piekarniku. Nagrzej go do około 130 stopni Celsjusza i włóż słoiki do środka. Zwróć uwagę na to, aby nie dotykały siebie nawzajem, ani ścianek piekarnika. Pozostaw słoiki w środku na około 30 minut. Po wyjęciu ułóż je do góry dnem.
Czereśnie to zdrowy wybór
Czereśnie są niezwykle zdrowe i warto po nie sięgać, gdy trwa ich sezon.
Jak pisze Agata Siemiaszko ze Strony Zdrowia:
Czereśnie to niskokaloryczne owoce, które w porcji 100 g zawierają 68 kcal. Są źródłem witaminy C (7 mg), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Czereśnie w 80 proc. składają się z wody, dzięki czemu korzystnie wpływają na nawodnienie organizmu.
Pomimo tego, że czereśnie zawierają cukier, mają niski indeks glikemiczny. Zawierają także potas, witaminę A, szereg witamin z grupy B, witaminę E i K, kwas foliowy i wiele innych.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?