1/8
Sprawdzony przepis babci na idealne faworki. Zobacz rady...
fot. Archiwum Polska Press

Sprawdzony przepis babci na idealne faworki. Zobacz rady doświadczonych gospodyń, co zrobić, aby chrust był idealnie chrupki.

2/8
Aby smażone ciastka nie nasiąkły tłuszczem do ciasta dodaje...
fot. Archiwum Polska Press

Co zrobić aby faworki nie nasiąkały tłuszczem?

Aby smażone ciastka nie nasiąkły tłuszczem do ciasta dodaje się spirytus, ocet lub kwasek cytrynowy. Warto również nie dodawać do niego więcej cukru niż jest to podane w przepisie. Ważne jest również przestrzeganie odpowiedniej temperatury oleju - zbyt niska powoduje nasiąkanie ciastek.

3/8
Chrust/faworki najlepiej smażyć w głębokiej, szerokiej...
fot. Archiwum Polska Press

W czym smażyć faworki?

Chrust/faworki najlepiej smażyć w głębokiej, szerokiej patelni lub rondlu czy też garnku o grubym dnie i dość dużej średnicy.

4/8
Tradycyjne faworki babci smażone są na smalcu, jednak można...
fot. Archiwum Polska Press

W jakim tłuszczu smażyć faworki?

Tradycyjne faworki babci smażone są na smalcu, jednak można smażyć je również we fryturze lub oleju rzepakowym. Ważne jest, aby nie palił się w wysokiej temperaturze i miał wysoką temperaturę dymienia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wielki jarmark koński w Łódzkiem. Setki koni z całej Polski i tysiące zwiedzających

Wielki jarmark koński w Łódzkiem. Setki koni z całej Polski i tysiące zwiedzających

Zorza polarna kolejną noc nad Łodzią! ZDJĘCIA

Zorza polarna kolejną noc nad Łodzią! ZDJĘCIA

Fantastyczny mecz Biało-Czerwonych i pierwszy punkt Polaków w MŚ elity ZDJĘCIA

Fantastyczny mecz Biało-Czerwonych i pierwszy punkt Polaków w MŚ elity ZDJĘCIA

Zobacz również

Wielki jarmark koński w Łódzkiem. Setki koni z całej Polski i tysiące zwiedzających

Wielki jarmark koński w Łódzkiem. Setki koni z całej Polski i tysiące zwiedzających

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce