1/9
Sakiewka w sosie borowikowym z Barkowic...

Sakiewka w sosie borowikowym z Barkowic

Składniki: 100 g schabu, kilka pieczarek, 200 g świeżych borowików, cebul, odrobina żółtego sera do starcia, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Przygotowanie: Pokroić pieczarki bardzo drobno, dodać cebulę, pieprz i sól. Schab rozbić i nałożyć na niego pieczarki, na całość można zetrzeć żółty ser, potem schab zawinąć na kształt sakwy. Piec w foli aluminiowej w tmp. 160 st z parowaniem. Borowiki poddusić dodając liść laurowy, ziele, sól, pieprz i cebulkę. Danie podawać z kopytkami.

2/9
Bitki w sosie majonezowo-chrzanowym z Sobakówka...

Bitki w sosie majonezowo-chrzanowym z Sobakówka

Składniki: duża pierś z kurczaka, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, kawałek pora, dwie czubate łyżki majonezu, chrzan wg uznania, sos pieczeniowy ciemny

Przygotowanie: pierś pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, chrzanem i papryką. Pora pokroić w talarki. Do mięsa i pora dodać majonez, wymieszać razem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 20-30 min w temp. 200 stopni.

Jeśli mięso się przypieka, przykryć folią. Można też zagęścić sosem pieczeniowym

3/9
Kaczka z owocami z Krośniewic...

Kaczka z owocami z Krośniewic

Składniki: Kaczka, 5 winnych jabłek, majeranek, 1/3 pora, 2 pomarańcze, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie: Kaczkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Natrzeć ją majerankiem, solą i pieprzem. Polać oliwą i rozsmarować. Chłodzić w lodówce całą noc.
Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda, pokroić na cząstki. Marynowaną kaczkę nadziać jabłkami i zaszyć białą nitką. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piec ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Pomarańcze umyć i pokroić w cienkie plastry. Upieczoną kaczkę obłożyć plastrami pomarańczy, udekorować pokrojonym w prążki porem i pietruszką.

4/9
Żurek kasztelański z Rozprzy...

Żurek kasztelański z Rozprzy

Składniki: 150 g boczku, 150 g kiełbasy, 2,5 litra wody, zakwas lub gotowy żurek, 3 łyżki śmietany, łyżka chrzanu, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, wegeta, 5 jajek

Przygotowanie na pięć porcji: Do wody dodać czosnek, liście, ziele i resztę przypraw, zagotować. Na patelni przesmażyć pokrojone w kostę boczek i kiełbasę. Dodać do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać zakwas, śmietanę z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Zobacz również

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję