Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki. Pyszne pączki według łódzkiej blogerki kulinarnej, Asi Banad. To najlepszy przepis na domowe pączki! 01.03.2023

Angelika Korlaga
Angelika Korlaga
Tłusty czwartek 2023. Sprawdź najlepszy przepis na domowe pączki według łódzkiej blogerki kulinarnej, Asi Banad. Ekspertka zdradza sekret jak usmażyć doskonałe pączki w domu? Sprawdź!
Tłusty czwartek 2023. Sprawdź najlepszy przepis na domowe pączki według łódzkiej blogerki kulinarnej, Asi Banad. Ekspertka zdradza sekret jak usmażyć doskonałe pączki w domu? Sprawdź! 123rf
Sprawdź najlepszy przepis na domowe pączki według łódzkiej blogerki kulinarnej, Asi Banad. Ekspertka zdradza sekret jak usmażyć doskonałe pączki w domu? Sprawdź!

Przepis na pyszne pączki według Asi Banad. Jak usmażyć doskonałe pączki w domu?

Przepisów na pyszne pączki jest wiele, jednak niezależnie od tego, którego z nich użyjemy, istotny jest sposób wysmażenia drożdżowych kuleczek w taki sposób, aby zachować ich puszystość i złoty kolor. Z pomocą przychodzi łódzka edukatorka kulinarna - Asia Banad, która szerszej publiczności znana jest z prowadzenia popularnego profilu na Instagramie "posypane".

Ekspertka pod jednym z zamieszczonych filmików podzieliła się z obserwatorami cennymi wskazówkami, jak usmażyć doskonałe pączki w domu. Jak sama zapewnia, wskazówki te przydadzą się niezależnie od tego z jakiego przepisu korzystacie!

Pączki przepis. Jak usmażyć doskonałe pączki w domu? Sprawdź!

Dobrze wyrośnięte ciasto!

Asia podkreśla, że kluczem do idealnych pączków jest dobrze wyrośnięte ciasto, które musi wyrastać dwa razy - najpierw samo ciasto, a później uformowane kulki ciasta. Proces ten powinien trwać w przypadku pierwszego wyrastania ok. 1,5 h, natomiast za drugim razem 45-50 min.

- Tylko dobrze wyrośnięte pączki będą miały jasną obwódkę. Mój domowy sposób jak z pro cukiern to wyrastanie w piekarniku w 35 C z miską wrzącej wody dla uzyskania odpowiedniego środowiska - radzi blogerka.

Odmierz kuleczki ciasta!

Blogerka podpowiada, aby kuleczki ciasta odmierzyć na wadze w taki sposób, aby uzyskać równe porcje. Następnie odmierzone fragmenty ciasta ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, w kilkucentymetrowych odstępach.

- Od razu można pociąć papier na kwadraty - dzięki nim będzie łatwo zsuwać pączki do gorącego oleju, bez naruszania ich palcami - sugeruje.

Jak zrobić pączki w domu - jak długo smażyć, jak nadziewać?

Twórczyni bloga oraz profilu posypane radzi, aby pączki smażyć w szerokim garnku.

- Oleju musi być min do połowy lub 3/4 wysokości. KONIECZNIE zaopatrz się w termometr (taki z ikei, cukierniczy lub pirometr) i rozgrzej olej do 175-180 C i utrzymuj tą temperaturę! Możliwe, że w czasie smażenia będzie trzeba zmniejszyć lub zwiększyć moc palnika. To BARDZO ważne - za wysoka temp. i surowy środek i przypalony wierzch murowany, za niska - nasączona tłuszczem skórka. - ostrzega Asia.

Ekspertka zwraca również uwagę, aby nie smażyć zbyt dużej liczby pączków na raz (muszą one swobodnie pływać w tłuszczu) oraz nie przewracać ich zbyt często. Blogerka przypomina, że łatwiej i szybciej będzie usmażyć pączki bez nadzienia, a wnętrze pączków wypełnić na koniec, po odsączeniu kuleczek.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Joanna Banad - edukatorka kulinarna, cukiernica, mgr. dietetyki (@posypane)

Jak usmażyć doskonałe pączki w domu? Sprawdź!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki