Przepis na pyszne pączki według Asi Banad. Jak usmażyć doskonałe pączki w domu?
Przepisów na pyszne pączki jest wiele, jednak niezależnie od tego, którego z nich użyjemy, istotny jest sposób wysmażenia drożdżowych kuleczek w taki sposób, aby zachować ich puszystość i złoty kolor. Z pomocą przychodzi łódzka edukatorka kulinarna - Asia Banad, która szerszej publiczności znana jest z prowadzenia popularnego profilu na Instagramie "posypane".
Ekspertka pod jednym z zamieszczonych filmików podzieliła się z obserwatorami cennymi wskazówkami, jak usmażyć doskonałe pączki w domu. Jak sama zapewnia, wskazówki te przydadzą się niezależnie od tego z jakiego przepisu korzystacie!
Pączki przepis. Jak usmażyć doskonałe pączki w domu? Sprawdź!
Dobrze wyrośnięte ciasto!
Asia podkreśla, że kluczem do idealnych pączków jest dobrze wyrośnięte ciasto, które musi wyrastać dwa razy - najpierw samo ciasto, a później uformowane kulki ciasta. Proces ten powinien trwać w przypadku pierwszego wyrastania ok. 1,5 h, natomiast za drugim razem 45-50 min.
- Tylko dobrze wyrośnięte pączki będą miały jasną obwódkę. Mój domowy sposób jak z pro cukiern to wyrastanie w piekarniku w 35 C z miską wrzącej wody dla uzyskania odpowiedniego środowiska - radzi blogerka.
Odmierz kuleczki ciasta!
Blogerka podpowiada, aby kuleczki ciasta odmierzyć na wadze w taki sposób, aby uzyskać równe porcje. Następnie odmierzone fragmenty ciasta ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, w kilkucentymetrowych odstępach.
- Od razu można pociąć papier na kwadraty - dzięki nim będzie łatwo zsuwać pączki do gorącego oleju, bez naruszania ich palcami - sugeruje.
Jak zrobić pączki w domu - jak długo smażyć, jak nadziewać?
Twórczyni bloga oraz profilu posypane radzi, aby pączki smażyć w szerokim garnku.
- Oleju musi być min do połowy lub 3/4 wysokości. KONIECZNIE zaopatrz się w termometr (taki z ikei, cukierniczy lub pirometr) i rozgrzej olej do 175-180 C i utrzymuj tą temperaturę! Możliwe, że w czasie smażenia będzie trzeba zmniejszyć lub zwiększyć moc palnika. To BARDZO ważne - za wysoka temp. i surowy środek i przypalony wierzch murowany, za niska - nasączona tłuszczem skórka. - ostrzega Asia.
Ekspertka zwraca również uwagę, aby nie smażyć zbyt dużej liczby pączków na raz (muszą one swobodnie pływać w tłuszczu) oraz nie przewracać ich zbyt często. Blogerka przypomina, że łatwiej i szybciej będzie usmażyć pączki bez nadzienia, a wnętrze pączków wypełnić na koniec, po odsączeniu kuleczek.
Post udostępniony przez Joanna Banad - edukatorka kulinarna, cukiernica, mgr. dietetyki (@posypane)
Jak usmażyć doskonałe pączki w domu? Sprawdź!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?