Przepis na pierniki na Boże Narodzenie od Kół Gospodyń Wiejskich. Zobacz, jak zrobić pyszne świąteczne pierniczki 24.12.2021

(fed)
Jak zrobić pierniki świąteczne? Piernik na święta. Przepis na pierniki na Boże Narodzenie.
Jak zrobić pierniki świąteczne? Piernik na święta. Przepis na pierniki na Boże Narodzenie. pixabay.com
Udostępnij:
Składniki i przepis na świąteczny pierniki na Boże Narodzenie. Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na pierniki świąteczne przygotowane przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. Tu na pewno znajdziesz niezawodny przepis na pierniki świąteczne! Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniki świąteczne i zaskoczyć nimi swoich bliskich. Twoja rodzina będzie zachwycona! Według tych przepisów zrobisz najlepsze i najsmaczniejsze pierniki świąteczne!

Pyszne pierniki na Boże Narodzenie. Składniki i przepis na świąteczny piernik

Pierniki świąteczne - bez nich niektórzy nie mogą wyobrazić sobie stołu w święta Bożego Narodzenia. Jednak jak je zrobić? Wiadomo, że wykonane własnoręcznie pyszne pierniki świąteczne nie będą miały sobie równych. Te kupione w sklepie nawet się do nich nie umywają.

O pomoc w tej sprawie poprosiliśmy członkinie kół gospodyń wiejskich. Oto przepisy na pierniki świąteczne, którymi z nami się podzieliły.

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE. PRZEPIS NA PIERNIKI

Piernik domowy

Składniki:

6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu (może być sztuczny), 1 duży kubek mocnego czystego naparu z kawy, 4 szklanki mąki, ¾ szklanki oleju, 2 przyprawy do piernika, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, szczypta soli, orzechy, marmolada.

Sposób przygotowania:

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać miód, gorący napar z kawy, mąkę, olej, przyprawy, sodę, sól, orzechy - wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać. Upiec. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Marmoladę rozgrzać na patelni, przełożyć piernik. Polewa: Rozpuścić 1 margarynę. Wymieszać 6 łyżek cukru, 6 łyżek kakao, 1 jajko. Dolewać powoli rozpuszczoną margarynę, pod koniec dolać 2 łyżki zimnej wody. Oblać piernik ze wszystkich stron, udekorować orzechami.

JAK ZROBIĆ PIERNIKI?

Pierniczki Małgosi
Składniki:

1 kg mąki typ 450, 1½ szklanki cukru, 1 kostka margaryny + 2 łyżki smalcu, 1 szklanka miodu, 3 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i po ½ łyżeczki: sody oczyszczonej, goździków mielonych, cynamonu.

(Uwaga: to przepis sprzed 60 lat. Dzisiaj, zamiast wyżej wymienionych przypraw można dodać paczkę przyprawy do pierników.)

Sposób przygotowania:

Jaja całe ubić z cukrem. Margarynę rozgrzać z miodem. Mąkę i dodatki zmieszać, dodać jaja i margarynę do mąki, dobrze zagnieść w jedną kulę.

Porcjami rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać pierniczki foremkami i piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wskazane dwie blachy na zmianę. Ozdobić według własnego uznania. Pierniczki wypiekać minimum 3 tygodnie przed świętami.

PRZEPIS NA PIERNIKI

Piernik marchewkowy

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki startej marchewki, szklanka cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szklanka soku pomarańczowego, skórka otarta z jednej pomarańczy, 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 2-3 łyżki mleka, cynamon, mielone goździki, imbir, ½ szklanki oleju.

Sposób przygotowania:

Marchewkę zalać sokiem pomarańczowym i gotować, aż większość soku odparuje. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, wymieszać. Do większej miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Następnie dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać ugotowaną marchewkę i otartą, sparzoną wcześniej, skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować, dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 60 min. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika, odstawić do wystygnięcia.

JAK SIĘ ROBI PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Piernik staropolski dojrzewający

Składniki:

500 g miodu naturalnego, 1½ szklanki cukru (lub mniej), może być trzcinowy, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, ½ łyżeczki soli, 80 g przyprawy korzennej do piernika.

Sposób przygotowania:

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką, pokrywką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki lub na balkon) na 5-6 tygodni. Piec na 5-7 dni przed świętami.

Ciasto podzielić na 3 części, wałkować i piec na dużych blachach wyłożonych papierem, 15-20 min w temp 170 stopni C. Ciasto podwaja swoją wysokość podczas pieczenia. Upieczone blaty przełożyć ciepłymi powidłami śliwkowymi, do których można dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Przykryć papierem i obciążyć. Po 2-3 dniach polać lukrem lub czekoladą i posypać bakaliami.

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Szkoły wracają częściowo do nauki zdalnej.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Wszystko co przejęli zachodni "inwestorzy" i niby właściciele czegoś co w czasie wojny przestało istnieć a naród odbudował to jeden wielki chłam. Nawet pasztetówka co ją solidarni prekursorzy papierem toaletowym doprawiali była lepsza od dzisiejszych frykasów z dodatkiem wody, chemii i hormonów.
Dodaj ogłoszenie