Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Siostra Barbara poleca przepis na świąteczny piernik! Prosty przepis na pierniki bożonarodzeniowe od zakonnicy siostry Barbary! 11.12.2023

Dariusz Piekarczyk
Dariusz Piekarczyk
Pierniki siostry Barbary na święta
Pierniki siostry Barbary na święta Fot. Dariusz Piekarczyk
Pierniki wypiekane przez siostrę Barbarę z sieradzkiego klasztoru sióstr urszulanek są wyjątkowe. Zakonnica zdradza przepis na wyśmienite pierniki na święta. Siostry obdarowują nimi dobrodziejów klasztoru. Można je było także kupić podczas Jarmarku Adwentowego. Wyjątkowe pierniki można nabyć na furcie klasztornej. Można je też upiec samemu w domowym zaciszu.

PIERNIK NA ŚWIĘTA PRZEPIS NA PIERNIK SIOSTRY BARBARY

Wypiekam 50 może 60 sztuk z 12 kilogramów mąki - mówi siostra Barbara Kłos. - Są w specjalnych papierowych foremkach i prezentują się ładnie. Mam specjalny, tylko mój, przepis na pierniki.

Siostra Barbara piecze także sernik dla sióstr. Wcześniej wypiekała małe pierniczki o różnych kształtach. Poszło na to 25 kilogramów mąki.

Nasze pierniczki będą raczej szybko zjedzone między innymi przez nas - mówi siostra Barbara. Nie wieszamy ich na choince, obdarowujemy nimi naszych dobroczyńców, przyjaciół klasztoru, bliskich i naszych znajomych. Pieczemy ich zawsze dużo z 25 kg mąk, choć bywało i więcej.

Oczywiście pieczemy je nie jednego dnia tylko stopniowo, zaczynamy od połowy listopada żeby zdążyć je polukrować. Potem dekorujemy lukrem na kolorowo… Jest to praca wspólnotowa, a ile przy tym zabawy, radości i śmiechu. Takie wspólne "siostrzane akcje" bardzo nas Siostry do siebie zbliżają, bardziej się poznajemy i integrujemy. Przepisów na pierniczki jest mnóstwo… różnią się składnikami jakie się dodaje i czasem leżakowania ciasta. Zdradzę pewien mój sekret… Otóż okazuje się, że najważniejszym składnikiem nie są przyprawy korzenne ani nie jest to miód… tylko włożone w ciasto „serducho” takie urszulańskie serce i w każdym pierniku naszego serca bez liku…

Przepis na wyjątkowe pierniki siostry Barbary

Składniki:

  • 1 kg mąki + 1 szklanka mąki
  • 20 dag tłuszczu (masło lub margaryna)
  • 1 łyżka smalcu (trzyma wilgoć)
  • 0,5 szkl. oleju
  • 6 jajek
  • 1 szkl. miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. śmietany kwaśnej i raczej gęstej
  • 2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 opakowania przyprawy do piernika.

Przygotowanie pierników krok po kroku

0,5 szklanki cukru zrumienić na karmel, zdjąć z gazu, wlać 0,5 szklanki gorącej wody (ostrożnie, bo może pryskać, trzeba mieć przygotowaną przykrywkę), dodać miód i wymieszać - całość będzie płynna. 3 całe jajka + 3 żółtka ubić z resztą cukru. Do mąki dodać sodę, amoniak lub proszek, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, olej i smalec, dodać resztę składników i wymieszać. Wyrobić ciasto na 1 dzień wcześniej, postawić w chłodnym miejscu i na drugi dzień piec.

Ciasto rozwałkować na 1/2 cm (można podsypywać niewielką ilością mąki ) i wykrawać pierniczki foremkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. Po upieczeniu ozdabiać wedle uznania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki