1/9
KGW Rozprza poleca: Ziemniaki w mundurkach z wodą śledziową...

KGW Rozprza poleca: Ziemniaki w mundurkach z wodą śledziową

Składniki: kilka ziemniaków (po dużym na osobę), kilka płatów śledziowych, 3 łyżki gęstej śmietany, cebula pokrojona w kosteczkę, sparzona i ostudzona, łyżka octu winnego, sól, pieprz, liść laurowy

Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ale nie rozgotować. Odcedzić i wystudzić. Śledzie pokroić ukośnie, zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Dodać pieprz, liść laurowy, cebulę i zabielić śmietaną. Śledzie podawać z ziemniakami na zimno lub ciepło

2/9
Pieczone pierogi z ziarnami po mierzyńsku...

Pieczone pierogi z ziarnami po mierzyńsku

Składniki: 600 g mąki, pół kostki margaryny, pół szklanki kwaśnej śmietany, 3 dag drożdży, 2 jajka, sól, cukier do smaku, kg pieczarek, 700 g kapusty kiszonej, 2 cebule, olej, ziarna słonecznika, dyni lub mak

Przygotowanie: Śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, jajkiem i szczyptą soli. Dodać mąkę i masło. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać obgotowaną i drobno pokrojoną kapustę. Z ciasta formować pierogi, nadziewać farszem. Wierzch smarować jajkiem, posypać pestkami i ziarnami. Piec 30 minut w tem. 180 st.

3/9
Kapusta z grochem po rozprzańsku...

Kapusta z grochem po rozprzańsku

Składniki: kg kiszonej kapusty, 500 g grochu łupanego, 2 średnie ziemniaki, 3 łyżki margaryny lub masła, sól, pieprz, maggi, 150 g boczku na okrasę

Przygotowanie: Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 45 min, do miękkości. Płuczemy groch, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 10 minut i potem odcedzamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W połowie gotowania grochu dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie a woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, tłuczemy i dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dodajemy margarynę lub masło, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy okrasę

4/9
Pierożki włoskie z Truszczanka...

Pierożki włoskie z Truszczanka

Składniki na farsz: 400 g piersi z kurczaka, 100 g sera feta, sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki.
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, sól, 2/3 letniej wody.

Przygotowanie: Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Po wystygnięciu drobno posiekać, dodać fetę i wyrobić farsz. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie i stopniowo dodają wodę wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkować je na cienkie placki i małą szklanką wycinać koła. Farsz nałożyć łyżeczką i i dokładnie zalepić brzegi. Gotować w dużej ilości słonej wody ok. 4-5 minut. Gotowe pierożki polać roztopionym masłem i posypać natką.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Zabił psa ze szczególnym okrucieństwem! Były senator PiS trafi do więzienia

O TYM SIĘ MÓWI
Zabił psa ze szczególnym okrucieństwem! Były senator PiS trafi do więzienia

Zobacz również

Czy kontrowersyjna „Wagina polska” obrażała i znieważała? Jest prawomocny wyrok!

Czy kontrowersyjna „Wagina polska” obrażała i znieważała? Jest prawomocny wyrok!

Sandra Kubicka poskarżyła się w mediach na lekarzy pracujących na SOR-e w Barlickim!

Sandra Kubicka poskarżyła się w mediach na lekarzy pracujących na SOR-e w Barlickim!