1/19
Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsem...

Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsem

Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 700 g tartych surowych ziemniaków odciśniętych przez ściereczkę, 300 g maki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, przyprawy do smaku,sol,pieprz, do okraszenia ok. 300 g słoninki pokrojonej w kostkę

Przygotowanie: Pokrojone mięso wieprzowe podsmażamy na smalcu i dusimy do miękkości z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki,doprawiamy do smaku. Uduszone i wystudzone mięso przekręcamy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy i wyrabiamy na jednolita masę. Z ugotowanych ziemniaków, tartych odciśniętych, mąki ziemniaczanej i jajek zagniatamy masę. Z masy formujemy kulki, w środek wkładając wcześniej przygotowane mięso. Uformowane kluski tzw. goły gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu okraszamy przesmażona słoniną z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę. Dobrym dodatkiem na ciepło, jak i na zimno może być np. ćwikła z chrzanem

2/19
KGW Rozprza poleca: Ziemniaki w mundurkach z wodą śledziową...

KGW Rozprza poleca: Ziemniaki w mundurkach z wodą śledziową

Składniki: kilka ziemniaków (po dużym na osobę), kilka płatów śledziowych, 3 łyżki gęstej śmietany, cebula pokrojona w kosteczkę, sparzona i ostudzona, łyżka octu winnego, sól, pieprz, liść laurowy

Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ale nie rozgotować. Odcedzić i wystudzić. Śledzie pokroić ukośnie, zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Dodać pieprz, liść laurowy, cebulę i zabielić śmietaną. Śledzie podawać z ziemniakami na zimno lub ciepło

3/19
Pyszne bułeczki z malinami po skotnicku...
fot. KGW Skotniki

Pyszne bułeczki z malinami po skotnicku

Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, jajko, żółtko, 2,5 dag drożdży, 5 dag masła, szczypta soli

Nadzienie: 25 dag serka, 10 dag cukru pudru, 30 dag malin, łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przyrządzenia:
Rozczyn: w miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, mąki i letniego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, cukier, jajko, żółtko i sól. Wlać rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszać mikserem. Pod koniec mieszania dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką stół i zagnieść, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Serek utrzeć z cukrem wanilinowym na gładką masę. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć je ponownie na stół, zagnieść i rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów. Na cieście rozsmarować masę serową i rozłożyć owoce. Zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Roladki przekładać delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę. Piec 20 min w 170 stopniach.

4/19
Kluski ziemniaczane z mięsem...

Kluski ziemniaczane z mięsem

Składniki: 1kg ziemniaków, 250g mąki, 100g mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 1 łyżka oleju, sól, 250 g mięsa mielonego (dowolnego), cebula, czosnek, 4 łyżki bułki tartej, pieprz

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy i odstawiamy aż wystygną. Mięso mielone smażymy na patelni wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, przyprawiamy i studzimy. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajko z bułką tartą,a całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki łączymy z obiema mąkami, jajkiem i olejem, i wyrabiamy na zwarte ciasto. Z ciasta formujemy wałek, rozcinamy na mniejsze kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy farsz i formujemy w małe kulki. Gotujemy, aż do wypłynięcia na wierzch ok. 3 minuty.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Polska „Tygrysica” w Złotej Klatce. Olśniewa Stambuł nie grą, lecz urodą [ZDJĘCIA]

O TYM SIĘ MÓWI
Polska „Tygrysica” w Złotej Klatce. Olśniewa Stambuł nie grą, lecz urodą [ZDJĘCIA]

Wandale w akcji. Niszczyli kosze na śmieci i znaki drogowe ZDJĘCIA, FILM

Wandale w akcji. Niszczyli kosze na śmieci i znaki drogowe ZDJĘCIA, FILM

Nagła śmierć znanego dziennikarza. Czy śpiewak operowy jest winny?

Nagła śmierć znanego dziennikarza. Czy śpiewak operowy jest winny?

Zobacz również

Pożar pod Łodzią. Kolejny raz paliły się opony

Pożar pod Łodzią. Kolejny raz paliły się opony

Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej

Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej